main logo
624

Rusia planifică să deschidă 15 universități militare noi până în 2034

Ministerul Apărării din Rusia intenționează să înființeze 15 instituții de învățământ superior cu profil militar până în anul 2034 pentru formarea piloților, tanchiștilor, medicilor, operatorilor de drone și altor ofițeri, scrie publicația Izvestia. Deocamdată, a fost luată o decizie finală doar pentru două dintre acestea, notează The Moscow Times.

Rusia planifică să deschidă 15 universități militare noi până în 2034Foto: Om1.ru

În anul 2025, vor fi deschise Școala Superioară Militară de Inginerie din Nijni Novgorod și Școala Superioară Militară de Inginerie pentru Protecție Radiologică, Chimică și Biologică din Saratov, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Alte trei instituții de învățământ superior ar putea fi lansate în 2026: Școala Superioară de Comandă a Tancurilor din Celeabinsk, Școala Superioară de Aviație Militară pentru Piloți din Ulianovsk și Școala Superioară de Comandă în Comunicații din Novocerkask.

În 2027, este planificată deschiderea unei instituții de învățământ superior militar pentru trupele de sisteme fără pilot (dronă) în regiunea Moscova. În 2028, va urma înființarea Școlii Superioare de Comandă pentru Trupe Terestre din Omsk, iar în 2029 – a Școlii Superioare de Radioelectronică pentru Apărarea Antiaeriană din Krasnoiarsk. În 2032, este planificată deschiderea Școlii Superioare de Apărare Aerospațială din Pușkin.

Ulterior, vor fi înființate patru filiale ale Academiei Militare Medicale: la Sevastopol (2029), Samara (2032), Novosibirsk (2033) și Habarovsk (2034). Ultima instituție care va începe admiterea cadeților va fi Școala Superioară de Comandă în Comunicații din Tomsk.

Cele mai multe dintre aceste instituții au existat anterior în aceleași orașe, dar au fost închise după prăbușirea URSS.

Expertul militar Viktor Litovkin leagă această inițiativă a Ministerului Apărării de războiul din Ucraina și de decizia președintelui Vladimir Putin de a extinde armata și de a reînființa districtele militare Moscova și Leningrad.

„În prezent, există un deficit de ofițeri, în special la nivelurile inferioare și medii – lucru vizibil în timpul „operațiunii militare speciale” (războiul din Ucraina, declanșat de Federația Rusă - n.r.). Nu trebuie uitat nici faptul că se creează noi unități și districte militare, care au, la rândul lor, nevoie de comandanți competenți”, a subliniat Litovkin.

El a adăugat că Rusia „are nevoie de ofițeri pentru toate categoriile de trupe”, inclusiv în eventualitatea unei „confruntări cu NATO”.

Potrivit lui Litovkin, un astfel de război ar avea un caracter diferit față de războiul din Ucraina.

„Rolul dronelor va scădea, însă utilizarea armelor cu rază lungă, a aviației și a artileriei – inclusiv cu muniții speciale – va deveni mai intensă, la fel și importanța trupelor și a medicilor militari”, a spus el.

Expertul a sugerat, de asemenea, că ar fi oportun să se aloce locuri pentru studenți străini, astfel încât, prin intermediul acestora, Rusia să-și poată extinde influența în diverse regiuni ale lumii.

Potrivit aceleiași surse, cadrele didactice principale în noile instituții vor fi veterani ai războiului din Ucraina.

„Vor fi cooptați specialiști cu experiență în „operațiunea militară specială”, în special ofițeri răniți în luptă, care ar putea ocupa în viitor posturi de profesori”, a declarat un fost adjunct al unui institut militar.

De asemenea, personalul va fi completat cu specialiști din centrele de instruire militară ale universităților federale și cu cadre universitare din instituțiile civile de învățământ.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării