main logo
5717

Rusia a scos 1.500 de tancuri ruginite dintr-un depozit siberian

Rusia a scos aproape jumătate din tancurile și blindatele sovietice ținute în cel mai mare depozit militar al său, iar peste 1.000 de unități fiind trimise pe front sau la reparații pentru a le face apte de luptă.

Rusia a scos 1.500 de tancuri ruginite dintr-un depozit siberian

Depozitul de echipamente militare Vagjanovo, situat în afara capitalei Ulan-Ude a republicii Buriația, în estul Siberiei, este doar unul dintre cele două duzini de astfel de site-uri identificate de serviciul rus al The Moscow Times folosind date open-source și acoperă o suprafață de peste 10 kilometri pătrați, transmite Știri.md cu referire la Ziare.com.

Imagini din satelit făcute cu aproape 5 luni înainte de începerea invaziei rusești în februarie 2022 arată că în jur de 3.840 de tancuri și blindate sovietice erau depozitate aici. Însă noi imagini realizate în noiembrie 2022 arată că doar în jur de 2.600 de vehicule de luptă se mai aflau la Vagjanovo, cu 40% mai puține înainte de declanșarea războiului.

Jurnaliștii ruși au reușit să obțină cifre atât de precise întrucât, spre deosebire de alte depozite militare din Rusia, cel din Republica Buriația este în mare parte unul în aer liber.

Vladimir Putin a fost forțat să-și desfășoare aproape jumătate din vechile tancuri și vehicule blindate dintr-un important depozit în aer liber din Siberia, după ce a suferit pierderi uriașe în Ucraina.

Depozitul din Republica Buriația este cel mai mare din Rusia, acoperind opt kilometri pătrați.

Utilizarea tancurilor din epoca sovietică este un semn al disperării lui Putin, dar și al calculelor sale greșite că resursele sale existente i-ar satisface nevoile de război.

În timp ce depozitele militare pot găzdui echipamente în clădiri cu sisteme de ventilație și încălzire, în hangarele neîncălzite sau sub copertine în exterior, majoritatea echipamentelor blindate observate la Vagjanovo au fost depozitate în aer liber.

Cu toate acestea, Vagjanovo are 10 hangare, care pot găzdui până la 400 de vehicule blindate.

În același timp, în jur de jumătate dintre tancurile depozitate aici aveau turela lipsă, ceea ce sugerează că mai toate vehiculele care erau operaționale ar fi fost trimise pe front.

Faptul că atât de multe vehicule de luptă depășite au fost scoase de armata rusă pe front până în noiembrie 2022 reprezintă o evoluție nouă, care arată că problemele Moscovei cu acest tip de arme au fost probabil mult mai acute decât se credea anterior.

Chiar dacă primele înregistrări video cu tancuri „antice” T-62 trimise de ruși în Ucraina au apărut pe rețelele de socializare încă de la sfârșitul lunii mai a anului trecut, la momentul respectiv se credea că este vorba de doar câteva zeci de unități alocate separatiștilor pro-ruși din Donețk și Lugansk.

Problemele acute pe care armata rusă le are în privința efectivelor sale de tancuri au început să devină mai evidente abia în martie anul acesta, la mai bine de 6 luni după realizarea fotografiilor din satelit, după ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe înregistrări video care arătau că Moscova transferă spre front vehicule de luptă T-54/55 fabricate începând cu anii 1940.

Unii analiști militari sunt de părere că, în ceea ce privește tancurile cel puțin, acestea nu sunt folosite pentru acțiuni ofensive, ci ca piese de artilerie statice care să consolideze liniile de apărare complexe construite de armata rusă pentru a-și consolida câștigurile din sudul și estul Ucrainei.

Potrivit proiectului olandez OSINT Oryx, Rusia a pierdut până la 31 mai peste 2.000 de tancuri din cele 3.000 de vehicule pregătite pentru luptă din rezerva sa inițială, când a invadat Ucraina anul trecut.

O analiză independentă făcută la jumătatea lunii februarie a acestui an de către Institutul Internațional pentru Studii Strategice estima că rușii ar fi pierdut în jur de jumătate dintre tancurile lor moderne.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării