main logo
905

Rujeola, tratată cu frecție cu oțet. Pericolele leacurilor băbești

Rujeola, boala care a provocat 52 de decese de la debutul epidemiei la nivel național, este tratată cu leacuri băbeşti în multe comunităţi din județul Botoșani.

Rujeola, tratată cu frecție cu oțet. Pericolele leacurilor băbești

Oamenii își tratează copiii cu oțet, țuică sau îi îmbracă în roșu. Specialiştii atrag atenţia că aceste metode pot fi extrem de periculoase, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Un medic epidemiolog din Botoșani a descoperit că în mai multe localităţi din judeţ oamenii îşi tratează singuri copiii cu leacuri ştiute de la bunici

„Clasicul îmbrăcat în roșu este menționat de toată lumea, diverse frecții cu oțet, cu țuică au menționat unii, diverse superstiții că nu e bine să facă curat în casă, că ar trebui să țină copiii la cald”, afirmă Irina Alecu, DSP Botoșani.

Specialiştii atrag atenția că aceste metode nu sunt doar inutile, dar pot fi chiar periculoase.

„O frecție dacă o facem cu oțet, pielea deja este iritată de la erupție, cu oțet sau cu țuică. Facem o iritație suplimentară care se poate suprainfecta, o infecție bacteriană pe o afecțiune virală clar că va complica foarte tare situația. El deja are febră, clar că nu-l vom ajuta cu nimic prin a-l supraîncălzi suplimentar”, spune Irina Alecu, DSP Botoșani

Oamenii sunt siguri însă că leacurile lor dau rezultate:

„Ai pojar, trebuie să stai numai în casă, să nu pleci nicăieri”.

„Cu oțet făceam frecții”.

„Pe urmă se prelungea și ajungeai prin spital, dar așa, astea 9 zile dacă stai în casă e foarte bine”.

Coca Redinciuc din Corlăteni are trei copii care sunt mari dar pe toți i-a tratat cu metode tradiționale atunci când au făcut rujeolă.

„Când ieșeau punctele alea trebuia ținut în casă la cald, îmbrăcat în roșu, așa spunea bătrânii, îi dădeam cu spirt așa călduț pe tot corpul”, spune o femeia.

În județul Botoșani, de la începutul anului au fost confirmate 130 de cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă.

Unul dintre focare a evoluat în municipiul Dorohoi. 50 de copii s-au îmbolnăvit de rujeolă și aproape toți fie nu erau vaccinați fie aveau doar o singură doză de vaccin.

Potrivit inspectorilor sanitari, aproape 90% dintre copiii din Botoşani sunt vaccinați împotriva rujeolei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării