main logo
456

România: Pesta africană a ucis peste un sfert din efectivele de porcine

Pesta porcină africană (PPA) “a ucis” mai bine de un sfert din porcii crescuți în România, în cei 5 ani și 5 luni de când virusul devastator a fost depistat pe plan local.

România: Pesta africană a ucis peste un sfert din efectivele de porcine

Aproape 6.000 de focare au fost depistate pe teritoriul României în această perioadă, iar despăgubirile acordate crescătorilor se apropie de pragul de un miliard de lei româneşti (circa 200 de milioane de euro), scrie CursdeGuvernare, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

2021 – cel mai crunt an pentru crescătorii de porci

Prima semnalare a prezenței virusului PPA în România a fost pe dată de 31.07.2017. Până la finele acelui an, încă un focar a fost depistat, iar în anii care au urmat pesta porcină africană a explodat, sute de mii de porci fiind uciși în fiecare an pentru a nu răspândi și mai mult boala năucitoare.

Astfel, în anul 2018 a fost înregistrat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România (ANSVSA) un număr de 1.164 de focare, iar în anul următor numărul focarelor a urcat cu 50%, până la 1.728.

În anul 2020, numărul de focare a scăzut, dar s-a menținut la peste 1.000, mai exact 1.063, apoi iar a urcat cu peste 55%, până la 1.660 de focare.

Cu toate acestea, 2021 a fost una dintre cele mai crunte perioade pentru marile ferme de porci din România, peste 660.000 de capete fiind sacrificate.

Doar în ultimii trei ani (01.01.2020 – 10.11.2022) au fost sacrificați 1,05 milioane de porci, potrivit datelor ANSVSA, iar suma acordată ca despăgubiri s-a ridicat la 557,12 milioane de lei româneşti.

Dacă la acestea se adaugă și sacrificările din 2017-2019, atunci suma despăgubirilor ajunge la aproape un miliard de lei, iar numărul de porci sacrificați depășește 1,5 milioane de capete.

Importurile de carne de porc s-au dublat în ultimul deceniu

Unul dintre efectele imediate ale bolii a fost reducerea efectivului de porcine de la circa 4,57 milioane capete în 2016, la doar 3,33 milioane de capete în anul 2022.

Un alt efect a fost creşterea de aproape două ori a importurilor de carne de porc.

Dacă în 2012 România importa o cantitate de 156.800 de tone, în valoare de 266 de milioane de euro, în 2021 importurile de carne de porc proaspătă, congelată sau refrigerată au fost de 327.300 de tone, în valoare de aproape 610 milioane de euro, conform datelor INS citate de CursdeGuvernare.

Potrivit publicaţiei, dacă alte state UE au reuşit să elimine pesta porcină, apoi în România nu s-a reușit pentru că legislația nu se respectă, iar populaţia continuă să crească porci în curți.

În acest sens este adus ca exemplu Belgia, unde după primul caz de pestă porcină, pe o rază de 300 km, au lichidat toți porcii, inclusiv porcii mistreți, după care au reluat procesul de creştere a porcilor.

Conform datelor publicate de CursdeGuvernare, la finele lunii noiembrie, în România mai erau active 61 de focare de pestă porcină, cele mai multe în judeţul Timiş - 12.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării