main logo
768

România: Banca Națională a cheltuit 6 miliarde euro ca să susțină leul

Banca Națională a României (BNR) a cheltuit aproximativ 6 miliarde de euro din rezervele valutare ca să susțină leul românesc (ron), săptămâna trecută, după victoria candidatului prezidențial de extremă dreaptă George Simion în primul tur de scrutin, arată o analiză a băncii austriece Erste.

România: Banca Națională a cheltuit 6 miliarde euro ca să susțină leulImagine simbol

Suma reprezintă circa 10% din totalul rezervei valutare. La sfârșitul lunii martie, rezervele valutare erau de 62 de miliarde de euro, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

BNR nu va mai lăsa leul să se deprecieze dincolo de pragul 5,1 lei pentru un euro

Leul românesc a depășit săptămâna trecută nivelul țintă al băncii centrale de 5 leu/euro, după victoria lui George Simion, care a dus la prăbușirea guvernului condus de Marcel Ciolacu.

Nivelul critic actual pentru BNR pare să fie de 5,15, leul românesc stabilizându-se la aproximativ 5,12 lei pentru un euro, reflectând o depreciere de aproximativ 2,8% față de săptămâna precedentă, potrivit estimărilor băncii austriece.

Erste susține că BNR nu va mai lăsa moneda națională să se deprecieze dincolo de pragul 5,1 lei/euro, pe termen scurt,

„Credem că 5,10 este noua ”linie în nisip” pentru BNR. Transmiterea puternică a cursului de schimb către inflație și rolul important jucat de EUR/RON pentru încrederea consumatorilor ar trebui să limiteze deprecierea abruptă suplimentară a RON pe termen scurt. Fundamentele slabe legate de deficitele gemene ridicate vorbesc în favoarea unei noi deprecieri a RON în pași mici în următorii ani”, sunt de părere economiștii Erste.

Leul românesc a fost neobișnuit de stabil din 2022

Aceștia amintesc că leul românesc a fost neobișnuit de stabil din 2022, cu o depreciere nominală de sub 1,0% pe an, în medie. Înainte de aceasta, norma era o depreciere anuală a RON de aproximativ 2,0%, aproape de diferențialul de inflație dintre România și zona euro.

Șocurile multiple, de la lanțurile de aprovizionare tensionate după pandemie la războiul din Ucraina, nu au permis o depreciere mai puternică a leului în cadrul regimului de flotare a cursului de schimb gestionat de BNR. Însă costul stabilității leului a fost erodarea competitivității pentru exportatorii locali, amintește Erste.

Săptămâna trecută s-a anunțat că Banca Națională a României a cheltuit doar luni, 5 mai, circa două miliarde de euro ca să mențină cursul stabil al leului după victoria lui George Simion.

Presiunea pe moneda națională a României a început încă din dimineața zilei de luni și s-a intensificat după-amiază, pe măsură ce investitorii au încercat să scape de lei și să cumpere euro pentru a-și proteja depozitele speriați de promisiunile populiste ale lui Simion.

Acesta a declarat că va lupta împotriva unor politici ale Uniunii Europene. În acest moment, dezvoltarea României depinde de fondurile europene, cruciale pentru marile proiecte de infrastructură și de asistență socială.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării