main logo
273

România are nevoie de 5 centre în care să fie operați copiii cu probleme cardiace

Cinci centre medicale în care să fie operați copiii cu afecțiuni cardiace. De atâtea ar avea nevoie România pentru a salva inimile a peste o mie de prunci care se nasc în fiecare an cu probleme.

România are nevoie de 5 centre pentru copiii cu probleme cardiaceColaj: Știri.md

Ar putea dura și 10 ani pentru a pregăti personalul pentru astfel de intervenții, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Deocamdată, avem echipe complete doar în București și la Târgu Mureș. În aceste condiții, unii dintre copii sunt salvați de doctori străini, care vin la noi în baza unui parteneriat semnat de Ministerul Sănătății cu o clinică din Italia.

Elena a trecut în urmă cu două luni printr-o operație foarte complicată la inimă: transpoziție de vase mari. A fost operată la spitalul Marie Curie din Capitală de medici veniți din Italia, iar acum se recuperează în secția de terapie intensivă nou-născuți.

Cătălin Cirstoveanu, șeful secției: „Astfel de cazuri complexe se pot rezolva în foarte puţine locuri, noi încă nu suntem la stadiul de maturitate cu echipa românească să facem şi transpoziţii şi trunchi arterial.”

Tocmai de aceea, pentru cazurile foarte delicate, vin doctori din străinătate. Mai mult, în baza unui acord cu o clinică din San Donato, Italia, echipele medicale din România învață cum să opereze inimile copiilor. După o pregătire de aproape 10 ani, medicii de la Marie Curie pot face unele dintre intervenții. Însă lista de așteptare de la acest spital este mare. În secţie sunt 27 de locuri, dar sunt acum internaţi 34 de copii. În toată ţara sunt bebeluşi care au nevoie să fie tranferaţi aici. Acum, pe lista de aşteptare, sunt 30 de copii.

Alexandru Popa, Asociația Inima Copiilor: „Avem în plan să extindem această secţie care va avea două săli de operații, o TI cu 16-18 paturi și o post-terapie cu vreo 20 de locuri.”

Doctorii spun, însă că doar o rețea de cinci clinici, în București, Târgu Mureș, Timișoara, Cluj și Iași, ar acoperi toate intervențiile cardio-vasculare pentru copiii din România.

Youssef Tammam, cardio-chirurg pediatru: „Am reuşit să introducem cardiologia intervențională și am făcut mai mult de 350 de cazuri, avem cel puţin 30 de persoane care aşteaptă să le formăm la Timișoara să înceapă să facă 150-200 de cazuri pe an.”

În aproape zece ani, peste 700 de copii din România au fost trimiși și salvați în Italia. Acordul cu spitalul din San Donato a fost prelungit cu trei ani, iar statul plătește întervențiile. În schimb, Asociația Inima Copiilor, prin donațiile strânse, ajută părinții care îi însoțesc peste hotare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării