main logo
4047

Revoluție medicală: Primul organ sexual masculin, creat în laborator

O echipă de cercetători din China a realizat o premieră medicală spectaculoasă, dezvoltând primul organ sexual masculin complet funcțional, creat în laborator prin tehnologia imprimării 3D. Această realizare, anunțată recent în jurnalul științific Nature Biomedical Engineering, promite să devină o soluție terapeutică revoluționară pentru disfuncția erectilă, o problemă care afectează peste 40% dintre bărbații trecuți de 40 de ani.

Revoluție medicală: Primul organ sexual masculin, creat în laboratorFoto: playtech.ro

Disfuncția erectilă este o afecțiune des întâlnită, care influențează negativ calitatea vieții a milioane de bărbați din întreaga lume. În încercarea de a găsi soluții eficiente și durabile, o echipă de cercetare condusă de experți ai Universității de Tehnologie din China de Sud a reușit să utilizeze biocerneluri bazate pe hidrogel pentru a reproduce structurile anatomice ale penisului uman, inclusiv corpul cavernos și tunica albuginea, structura responsabilă pentru menținerea fermității organului, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Cum funcționează tehnologia revoluționară

Pentru a crea penisul artificial, oamenii de știință au folosit tehnici avansate de imprimare 3D cu biocerneluri din hidrogel, reproducând structura anatomică complexă a organului masculin, inclusiv artere, vene și corpul cavernos. Aceștia au realizat o „tunica albuginea” artificială, din fibre rezistente, capabilă să reziste tensiunilor mecanice din timpul erecției. De asemenea, pentru a preveni respingerea implantului de către sistemul imunitar al pacientului, cercetătorii au acoperit suprafața organului imprimat cu celule endoteliale umane.

Rezultatele inițiale, spectaculoase

Testele inițiale efectuate pe animale de laborator (șoareci și iepuri) au arătat rezultate excepționale: implanturile peniene imprimate 3D au restaurat complet funcția erectilă, crescând rata succesului reproductiv de la 25% în cazul animalelor netratate, la 100% în grupul celor cu implanturi. Ultrasonografia efectuată la șase săptămâni după intervenție nu a arătat nicio diferență semnificativă între fluxul sanguin din penisurile naturale și cele artificiale

„Aceste constatări indică faptul că implanturile au îmbunătăţit semnificativ recuperarea funcţională”, a declarat Wang, unul dintre cercetătorii implicați în studiu. În plus, penisurile artificiale realizate din hidrogel au fost capabile să mențină integritatea structurală chiar și în timpul simulării erectile intense, deschizând drumul spre aplicații umane în viitorul apropiat.

Tratament revoluționar și personalizat în viitorul apropiat

Odată cu această descoperire, oamenii de știință speră să ofere, în viitorul apropiat, tratamente personalizate pacienților care suferă de disfuncție erectilă severă sau traumatisme peniene grave. Utilizarea tehnologiei imprimării 3D biomedicale ar permite dezvoltarea unor implanturi perfect adaptate anatomiei individuale a fiecărui pacient, reducând semnificativ riscul respingerii implanturilor și sporind șansele recuperării complete a funcției erectile

Specialiștii sunt optimiști că această tehnologie revoluționară nu doar că va aduce o îmbunătățire semnificativă în tratamentul disfuncției erectile, ci ar putea marca începutul unei noi ere în medicina regenerativă. Potrivit cercetătorilor, succesul implanturilor peniene deschide oportunități vaste pentru aplicarea clinică a altor organe și țesuturi umane imprimate 3D, schimbând astfel modul în care medicina va aborda regenerarea și reconstrucția organelor în viitor.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării