main logo
1055

Regele Charles l-a primit cu fast pe Emmanuel Macron la Castelul Windsor

Vizită istorică a cuplului prezidenţial francez în Regatul Unit. Emmanuel şi Brigitte Macron au fost aşteptaţi pe aeroport de prinţul Wiiliam şi prinţesa Kate. Apoi, au avut parte de o procesiune cu caleşti prin grădinile Castelului Windsor alături de familia regală.

Regele Charles l-a primit cu fast pe Emmanuel Macron la Castelul WindsorFoto: Profimedia

Emmanuel Macron este primul preşedinte francez care are parte de onoarea unei vizite de stat în Reagatul Unit în ultimii 17 ani şi este primul şef de stat din UE care vizitează Marea Britanie după Brexit. „Nu există graniţe între noi” este mesajul cu care regele Charles l-a aşteptat pe liderul de la Elysee, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.

La sosirea pe pământ britanic, cuplul prezidenţial francez a avut parte de o primire regală. Prinţul William şi prinţesa Kate au fost cei care i-au aşteptat cu covorul roşu, la baza aeriană Northolt. Într-un gest care prin care a vrut să simbolizeze prietenia franco-britanică, Kate a ales pentru acest moment un taior Dior, emblematic pentru rafinamentul francez, la care a asortat un colier din trei şiraguri de perle, moştenire de la regina Elisabeta a doua.

Prințul și prințesa de Wales, care i-au întâmpinat pe oaspeții regelui la aeroport, i-au însoțit și în orășelul Windsor din comitatul Berkshire - o deplasare cu automobile pe o distanță de circa 22 de km. Prințesa Kate s-a achitat de îndatoririle de membră a casei regale după ce a dezvăluit experiența agitată de refacere după cancer, care i-a schimbat viața.

Cuplul princiar i-a condus apoi pe Brigitte şi Emmanuel Macron la Windsor unde erau aşteptaţi de regele Charles şi regina Camilla. Cuplul regal şi cel prezidenţial francez au fost preluaţi cu caleştile pentru o plimbare pe străzile din Windsor.

După discursul din faţa Parlamentului Britanic, o onoare de care puţini şefi de stat se pot bucura, prima zi a vizitei de stat se va închie tot la Castelul Windsor, cu un dineu ţinut în onoarea cuplului prezidenţial francez de regele Charles. Mâine, cuplul prezidenţial va depune o coroană de flori la mormântul reginei Elisabeta, şi se va reculege în faţa statuilor lui Winston Churchill şi a generalului de Gaule.

Urmează discuţii delicate între cele două părţi: Macron se va întâlni cu Starmer

Tot fastul regal va fi lăsat deoparte în zilele următoare, pentru discuţii politice delicate. Preşedintele Franţei a fost invitat în Regatul Unit pentru o vizită care face parte din planurile britanicilor de a reseta relaţiile cu Franţa. Şi asta într-o prioadă în care de cele două ţări, singurele puteri nucleare europene din NATO, depinde securitatea întregului continent. Emmanuel Macron se va întâlni cu premierul Starmer cu care va încerca să ajungă la un acord în ce priveşte migraţia prin Canalul Mânecii, investiţiile, apărarea şi conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Marți, în uriașa Sală St. George a castelului va avea loc un banchet de stat la care regele Charles urmează să evidențieze parteneriatul vital între Regatul Unit și Franța, în fața unei „multitudini de amenințări complexe”, și să declare că Londra și Parisul le vor „înfrunta împreună, ca prieteni și aliați”. Problemele actuale - va sublinia suveranul - „nu au frontiere: nicio fortăreață nu ne poate apăra de data aceasta de ele”, a scris Agerpres.

Marea Britanie doreşte să se apropie mai mult de Uniunea Europeană

Joi, președintele va participa la un summit bilateral la reședința premierului Keir Starmer din Downing Street. Șeful guvernului britanic a indicat deja că dorește o „resetare” a relațiilor țării sale cu UE și vindecarea rănilor produse de Brexit. Cei doi lideri vor discuta despre apărare, dezvoltarea economică, securitate, migrație și chiar despre modul de a trata ambarcațiunile mici cu care migranții traversează Canalul Mânecii dinspre continent spre coastele Angliei. Se așteaptă ca ei să apeleze și alți șefi de state sau guverne aliați care doresc să sprijine orice viitor acord de pace în Ucraina.

Cancelaria premierului gazdă a comunicat luni că relația cu Franța este „cheia” rezolvării migrației în bărci, după ce au apărut relatări conform cărora agenți de poliție francezi au găurit cu cuțite o barcă pneumatică, în apropierea coastei. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării