main logo
488

Regatul Unit îşi dublează finanţarea şi personalul de securitate în Balcanii Occidentali

Regatul Unit îşi va dubla practic finanţarea pentru statele din Balcanii Occidentali şi personalul de securitate din regiune pentru a contribui la combaterea crimei organizate, informează Reuters.

Regatul Unit îşi dublează finanţarea şi personalul de securitateRegatul Unit îşi dublează finanţarea şi personalul de securitate în Balcanii Occidentali.

Guvernul britanic a explicat că îşi menţine astfel angajamentul pentru stabilitate în Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia, transmite agerpres.ro.

"Istoria arată că stabilitatea şi securitatea în Balcanii Occidentali înseamnă o Europă mai stabilă şi mai sigură", afirmă premierul britanic Theresa May într-o declaraţie dată publicităţii înaintea unui summit al regiunii respective care va avea loc marţi, la Londra, cu participarea unor lideri europeni.

Chiar dacă Regatul Unit urmează să se retragă anul viitor din Uniunea Europeană, Forţa de Rezervă Strategică (SRF) din Balcani se va extinde, iar ţările din regiune - toate, candidate la UE - vor fi sprijinite şi pentru dezvoltarea capacităţilor informatice. Efective ale SRF staţionate în Regatul Unit sunt pregătite să se deplaseze în Balcanii Occidentali dacă situaţia de securitate se deteriorează.

Finanţarea britanică pentru Balcanii Occidentali din Fondul pentru Conflicte, Securitate şi Stabilitate va creşte de la 41 de milioane de lire sterile în 2018-2019 la 80 de milioane în 2020-20219. Personalul implicat în problemele de securitate din regiune care afectează Regatul Unit - inclusiv infracţiunile legate de droguri - urmează să întărească eforturile locale de combatere a criminalităţii organizate şi a extremismului violent. Printre alte măsuri, se va lansa în colaborare cu guvernele Austriei şi Norvegiei un Observator al Crimei Organizate din Balcani. Un milion de lire va fi alocat formării şi consilierii în domeniul securităţii cibernetice; printre beneficiari se numără sistemul de reacţie rapidă în acest domeniu din Serbia şi Muntenegru. O sumă similară este rezervată continuării eforturilor de găsire şi identificare a victimelor încă date dispărute după conflictele din deceniul 1990 şi altor probleme istorice.

Una din reţelele balcanice de traficanţi a introdus anul trecut pe teritoriul britanic peste opt tone de cocaină, a cărei valoare în vânzările ilegale cu amănuntul este de peste 800 de milioane de lire sterline, arată o estimare recentă menţionată de Reuters.

La summitul de marţi, participanţii urmează să promită acţiuni concrete împotriva corupţiei. O declaraţie comună a stabilit deja principiile schimbului de informaţii care va permite organelor legale să lupte mai eficient împotriva crimei organizate şi a terorismului. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării