Reacția lui Zelenski după ce Putin nu a venit la negocierile de pace de la Istanbul
Sigur pe el, Trump le-a spus jurnaliștilor că „nu se va întâmpla nimic în privința unui armistițiu în Ucraina până când el și Putin nu se vor întâlni”.

Aflat la Ankara, Vladimir Zelenski a acuzat Rusia că a trimis „figuranți" la negocierile de pace din Turcia, după ce Kremlinul a confirmat că Vladimir Putin nu va participa, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.
Totuși, încă se așteaptă ca discuțiile dintre delegația rusă și cea ucraineană să înceapă la Istanbul.
Zelenski a spus că echipa ucraineană va fi condusă de ministrul apărării, deși partea rusă a trimis o echipă de tehnicieni de rang scăzut.
Primele negocieri directe dintre ruși și ucraineni din ultimii trei ani ar urma să se desfășoare în palatul Dolmabahce din Istanbul.
Dar Vladimir Putin, cel care a pornit războiul din Ucraina, stă departe de discuțiile privind încercarea de a-l încheia. Purtătorul lui de cuvânt a declarat că liderul rus nu va participa la discuțiile de pace din Turcia.
Târziu în noapte, Putin a avut o ședință cu unii dintre cei mai influenți oficiali ai Rusiei. Apoi, Kremlinul a dezvăluit componența delegației ruse: tehnicieni de rang inferior, conduși de consilierul prezidențial Vladimir Medinsky. În echipă sunt și adjunctul ministrului de externe, Mikhail Galuzin, adjunctul ministrului apărării, Alexander Fomin, precum și Igor Kostyukov, directorul GRU, serviciul de informații militare.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt MAE rus: „Delegația rusă se află la Istanbul și este pregătită pentru discuții serioase.”
Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Delegația noastră este la cel mai înalt nivel: Ministerul de Externe, biroul prezidențial, armata, serviciile noastre de informații, reprezentanți ai tuturor agențiilor de informații. Oficial, nu sunt la curent cu nivelul de reprezentare al rușilor. Dar, din ce am văzut, par doar figuranți, de decor. Din păcate, ei tratează negocierile reale cu foarte puțină seriozitate. Până acum, nu vedem printre cei prezenți pe cineva care ia cu adevărat decizii. Deși vreau să vă reamintesc că Rusia a fost cea care a propus negocieri directe.”
Trump: „Nu se va întâmpla nimic”
Donald Trump, președintele SUA: „Uite, nu se va întâmpla nimic până când eu și Putin nu ne vom întâlni. Bine? Și, evident, el nu avea de gând să meargă. Voia să meargă, dar credea că o să merg și eu. Nu avea să meargă dacă eu nu eram acolo și nu cred că se va întâmpla nimic, fie că vă place sau nu, până nu ne vom întâlni noi doi, dar va trebui să rezolvăm asta, pentru că mor prea mulți oameni.”
Vladimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la Ankara. Dar a insistat că el nu va negocia - direct - cu nimeni altcineva decât Vladimir Putin.
Reporter: Președinte Zelenski, aveți un mesaj pentru Vladimir Putin?
Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Eu sunt aici, cred că este foarte clar...”
Serghei Lavrov, ministru al Afacerilor Externe rus: „Zelenski a făcut unele declarații în care a cerut ca Putin să vină personal. Este un om jalnic. Toată lumea înțelege asta, cu excepția, poate, a lui și a celor care îl controlează. Apoi, tovarășii lui mai experimentați i-au explicat că nu ar trebui să se comporte atât de nechibzuit și că sunt necesare negocieri.”
Pe de altă parte, secretarul de stat american Marco Rubio s-a aflat joi în Turcia, la Antalya, la o reuniune a miniștrilor de externe aliați din NATO, programată de multă vreme.
Marco Rubio, secretar de stat SUA: „Președintele Statelor Unite a fost extrem de clar în privința faptului că își dorește încheierea războiului. Este deschis practic la orice mecanism care ne poate duce la o pace justă, durabilă și de lungă durată.”
Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Mingea este acum în terenul Rusiei. Ei trebuie să explice ce fac, de ce sunt sau nu sunt prezenți, cu ce echipă și cu ce intenții vin.”
Fedor Krasheninnikov, analist independent: „Este foarte important pentru Putin să arate că nu cedează în fața presiunilor atunci când acceptă să negocieze. El spune: „Nu, îmi continui linia, voi sunteți cei care, în sfârșit, ați recunoscut că în 2022 ar fi trebuit să semnați un acord de pace în termenii propuși de Putin.”
Iar Putin a cerut ca Ucraina să cedeze patru regiuni pe care Rusia încă nu le controlează în totalitate. De asemenea, vrea ca Ucraina să recunoască Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, ca fiind rusească. Iar Kievul trebuie, totodată, să renunțe la intenția de a adera la NATO și să își reducă drastic armata. Putin a mai cerut și ca Occidentul să ridice sancțiunile impuse Moscovei după invazie.