Războiul tarifelor: Un avion Boeing destinat Chinei, întors în SUA
Un avion Boeing destinat utilizării de către o companie aeriană chineză a aterizat duminică înapoi la centrul de producţie al fabricantului de avioane din SUA, fiind o victimă a războiului tarifelor vamale lansat de preşedintele Donald Trump.

Avionul 737 MAX, care era destinat companiei chineze Xiamen Airlines, a aterizat la Boeing Field din Seattle sâmbătă la ora locală 18:11 (duminică, 04.11 ora României), potrivit unui martor Reuters. Avionul era vopsit cu însemnele companiei Xiamen, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.
Avionul, care a făcut opriri de realimentare în Guam şi Hawaii pe parcursul călătoriei de întoarcere de 8.000 km, a fost unul dintre mai multe avioane 737 MAX care aşteptau la centrul de finalizare Boeing din Zhoushan pentru lucrările finale şi livrarea către un transportator chinez.
Luna aceasta, Trump a majorat tarifele de bază pentru importurile din China la 145%. Ca represalii, China a impus un tarif de 125% pentru produsele americane. O companie aeriană chineză care primeşte un avion Boeing ar putea fi paralizată de aceste tarife, având în vedere că un 737 MAX nou are o valoare de piaţă de aproximativ 55 de milioane de dolari, potrivit IBA, consultant în domeniul aviaţiei.
Nu este clar care dintre părţi a luat decizia ca avionul să se întoarcă în SUA. Companiile Boeing şi Xiamen nu au răspuns imediat la solicitarea de comentarii din partea Reuters.
Întoarcerea modelului 737 MAX, cel mai bine vândut model Boeing, este cel mai recent semn de perturbare a livrărilor de aeronave noi ca urmare a unei anulării statutului de scutire de taxe vamale pe care îl avea industria aerospaţială şi care data de decenii.
Războiul tarifar şi aparenta răsturnare de situaţie privind livrările au loc în timp ce Boeing îşi revine după aproape cinci ani de blocare a importurilor pentru avioanele 737 MAX şi după o serie de tensiuni comerciale.
Confuzia cu privire la modificarea tarifelor ar putea lăsa multe livrări de avioane în suspensie, unii directori executivi ai unor companii aeriene declarând că vor amâna livrarea avioanelor în loc să plătească taxe, spun analiştii.