Rapperul Majka, acuzat că a incitat la violență împotriva lui Orban
Un moment teatral de pe scena unui festival din Debrețin a declanșat un val de acuzații din partea presei pro-guvernamentale ungare. Rapperul Majka este acuzat că a încurajat un atac asupra premierului Viktor Orban, deși artistul insistă că a fost doar o glumă.

Rapperul ungar Majka, pe numele real Péter Majoros, se află în centrul unei controverse aprinse după ce, în timpul unui concert susținut la Festivalul Campus din Debrețin, a pus în scenă o execuție fictivă a unui personaj politic corupt. Personajul era premierul unei țări imaginare numite „Bindzsisztán”, și a fost „asasinat” simbolic cu un microfon care imita o armă, în aplauzele publicului, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
Videoclipul care a inspirat momentul de pe scenă face parte din piesa lui Majka, „Csurran, cseppen”, și îl prezintă pe liderul fictiv recunoscând fapte de corupție în direct, după ce i-a fost administrat un ser al adevărului. În mărturisirea sa, premierul fictiv spune că „a manipulat populația în legătură cu probleme pe care nici măcar nu le înțelege”.
Momentul artistic a fost primit cu entuziasm de cei prezenți la concert, care au cântat piesa alături de Majka. Însă scena finală, în care personajul premierului este „executat”, a provocat reacții dure în rândul presei apropiate de guvern.
Presa pro-guvernamentală: Un gest periculos
Mai multe instituții media apropiate de FIDESZ, partidul de guvernământ, au acuzat artistul că a instigat indirect la un atac împotriva premierului Viktor Orban, sugerând chiar că un astfel de incident ar putea semăna cu atentatele asupra lui Robert Fico sau Donald Trump.
Aceste interpretări implică, în mod ironic, o paralelă directă între țara fictivă „Bindzsisztán” și Ungaria reală, sugerând că satira lui Majka este o critică voalată la adresa actualei conduceri politice.
Răspunsul lui Majka: O glumă teatrală
Artistul a reacționat ferm la acuzații, susținând că totul a fost o satiră inofensivă și că momentul nu ar trebui luat în serios. Într-o postare pe Facebook, Majka a scris: „Nu este nici o persoană acolo care să vadă cât de contraproductiv este acest lucru? Nu se întreabă nimeni care este rostul acestui gest? Ce se obține cu asta?... Oamenii nu pot fi luați de proști în felul ăsta”.
El i-a numit pe jurnaliștii de la postul HírTV „birocrați” și a pus la îndoială onestitatea cu care aceștia relatează evenimentele. În sprijinul artistului, mai multe voci au subliniat că imaginile difuzate de televiziune ar fi fost editate, pentru a crea o impresie de instigare la violență. Înregistrările video arată că aplauzele publicului și comentariul lui Majka au avut loc în momente diferite.
Organizatorii concertului se dezic, opoziția critică
În urma valului de reacții, organizatorii Festivalului Campus au emis un comunicat în care se distanțează de „toate formele de violență, mesaje politice și interpretarea greșită a elementelor scenice”.
Declarația a fost criticată de Péter Magyar, liderul partidului de opoziție TISZA, care a comentat ironic faptul că organizatorii s-au delimitat de un artist, dar nu și de politicienii pro-guvernamentali prezenți la festival.
„Jumătate din blocul guvernamental discreditat era acolo în campanie... dar, desigur, de artiști și de spectatorii care au plătit bilete trebuie să te distanțezi. Oare Kósa, Papp și Vitályos au cumpărat măcar bilete?”, a întrebat Magyar.