main logo
2439

Raport: Armata rusă atacă hoteluri unde sunt cazați jurnaliști

Armata rusă bombardează în mod deliberat hotelurile ucrainene unde sunt cazați jurnaliști locali și cei străini, în încercarea de a perturba relatările despre război. Avertizarea a fost făcută, într-un raport, de organizația ucraineană pentru drepturile omului „Truth Hounds” și de organizația „Reporteri fără Frontiere”.

Raport: Armata rusă atacă hoteluri unde sunt cazați jurnaliștiImagine simbol

Din 24 februarie 2022, forțele armate ruse au efectuat 31 de atacuri asupra a 25 de hoteluri ucrainene, situate la linia frontului, în regiunile Kiev, Harkov, Donețk, Dnipropetrovsk și Odesa, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, doar unul din hoteluri a fost folosit în scop militar, în timp ce celelalte au găzduit civili, inclusiv jurnaliști.

În timpul atacurilor, șapte jurnaliști au fost răniți, iar Ryan Evans, consilier în securitate pentru agenția de presă Reuters, a decedat într-un atac asupra unui hotel din orașul Kramatorsk.

Raportul menționează o creștere a numărului de atacuri asupra hotelurilor în care se află jurnaliști. În 2022 au fost efectuate opt lovituri, în 2023 – cinci, în 2024 – 14, iar în primele două luni ale acestui an – patru. Cel puțin 15 lovituri au fost efectuate de rachetele rusești Iskander 9K720, cunoscute pentru precizia lor mare, unele modele având marja de eroare de doar 20 de metri.

Activiștii pentru drepturile omului precizează că, din cauza bombardamentelor rusești, jurnaliștii au fost nevoiți să își schimbe condițiile de muncă. Un sondaj demonstrează că 64% dintre jurnaliștii ucraineni și 43% din corespondenții străini „evită să stea în hoteluri situate în preajma liniei frontului”. Mai mult, jurnaliștii au vorbit despre reducerea numărului de călătorii de afaceri, dificultăți logistice și traume psihologice.

„Mașini fără însemne de identificare, fără semne de gen „Press” pe vestele antiglonț, localizarea dezactivată, a fi „nevăzut” – a devenit o strategie de supraviețuire. Unii editori limitează numărul de nopți de cazare la hoteluri și optează pentru sectorul privat, iar uneori interzic călătoriile în anumite zone”, se arată în raportul realizat de „Reporteri fără frontiere”. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării