Rămăşiţele unei femei din civilizația Caral, descoperite în Peru
O echipă de arheologi a anunţat că a descoperit în Peru rămășitele unei femei, datând de aproximativ 5.000 de ani, care ar fi aparținut civilizaţiei Caral, cea mai veche din America, informează AFP.

Această descoperire recentă prezintă un interes deosebit pentru oamenii de ştiinţă, deoarece ar constitui dovada că femeile jucau un rol important în civilizaţia Caral, a explicat presei David Palomino, şeful echipei de cercetători aflate la originea descoperirii, transmite Știri.md, cu referire la g4media.ro.
După ce a prezentat fotografii şi un videoclip cu mormântul în cauză, Palomino a explicat că acesta „aparține unei femei care pare să fi avut un statut înalt, (...) o femeie din elită”.
Mormântul a fost descoperit în decembrie în vechiul sat pescăresc Aspero (vest), care mult timp a fost folosit ca groapă de gunoi înainte de a fi clasat drept sit arheologic.
El a fost găsit în cadrul săpăturilor conduse din 1996 de arheologul peruan Ruth Shady.
Primele analize indică faptul că rămășitele aparţin unei femei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani, înaltă de 1,5 metri, care purta un acoperământ pentru cap, semn al statutului său înalt.
Corpul era înfășurat în mai multe straturi de textile şi într-o „mantie din pene de ara”, o specie de papagal din Amazonia, a precizat Palomino.
Obiecte mici, precum un cioc de tucan, un bol de piatră şi un coş din paie, au fost de asemenea găsite alături de rămășitele umane şi au fost expuse joi la sediul Ministerului Culturii din Lima.
Civilizația Caral, care a înflorit între anii 3000 şi 1800 î.Hr., este cea mai veche din America. Contemporană cu civilizațiile mesopotamiană şi egipteană, ea a apărut pe un platou arid din Peru, la 182 de kilometri nord de Lima, cu 45 de secole înaintea civilizației incașe.