Proteste de amploare la Londra împotriva definiției juridice a femeii
Zeci de mii de persoane au ieșit sâmbătă, 19 aprilie, pe străzile din Marea Britanie, nemulțumiți decizia instanței supreme privind definiția juridică a femeii. Ei spun că decizia va afecta drepturile persoanelor transgender. Mai multe statui au fost vandalizate de participanții la protest.

„Decizia unanimă a acestei instanțe este că termenii femeie și sex din Legea egalității din 2010 se referă la o femeie biologică și la un sex biologic. Dar vă sfătuim să nu interpretați această hotărâre ca pe un triumf al unuia sau mai multor grupuri din societatea noastră în detrimentul altuia, nu este cazul”, a declarat Lordul Patrick Hodge, vicepreședintele Curții Supreme, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
Potrivit estimărilor organizatorilor, mitingul din centrul Londrei a atras 20. 000 de manifestanți.
Grupuri pentru drepturile transsexualilor, sindicate și organizații comunitare s-au reunit pentru ceea ce a fost prezentat ca o „demonstrație de urgență” în Piața Parlamentului, activiștii cerând „eliberarea transsexualilor” și „drepturile transsexualilor acum”.
Unii au fluturat steaguri și au purtat bannere, printre pancartele arborate regăsindu-se pancarte pe care scria „drepturile trans sunt drepturi ale omului” și „femeile trans sunt femei”, potrivit independent.
Protestatarii, în special tineri, au interpretat decizia ca pe un atac la adresa drepturilor persoanelor transgender, deși Curtea a dat asigurări că decizia nu diminuează protecția de care beneficiază acestea împotriva discriminării sau hărțuirii.
Protestele au fost organizate ca răspuns la o hotărâre mult așteptată, pronunțată miercuri, în care cea mai înaltă instanță din Regatul Unit a confirmat că termenii „femeie” și „sex” din Legea privind egalitatea din 2010 „se referă la o femeie biologică și la un sex biologic”.
Acest lucru înseamnă că femeile transgender cu un certificat de recunoaștere a genului pot fi excluse din spațiile de un singur sex dacă este „proporțional”.
Potrivit lui Avery Greatorex, co-președinte al Pride In Labour, care este unul dintre organizatori, hotărârea este o „trădare” a comunității trans și a acuzat Curtea Supremă că nu a inclus persoanele trans în ajungerea la concluzia sa.
„Este o trădare, pentru că suntem în țară care se lăuda cu egalitatea noastră și protecțiile personale”, spune un protestatar.
Hotărârea înseamnă, printre altele, că femeile trans nu pot folosi toaletele și vestiarele pentru femei de un singur sex și nu pot concura în sporturile pentru femei, potrivit șefului organismului britanic de supraveghere a egalității.
Statui vandalizate de protestatari
Poliția a lansat o anchetă după ce șapte statui au fost vandalizate cu graffiti de protestatari.
Grupurile pentru drepturile trans, sindicatele și organizațiile comunitare au cerut „eliberarea trans” și „drepturile trans acum”, reunindu-se sâmbătă pentru o demonstrație în Piața Parlamentului din Westminster.
„F** rights” și o inimă au fost pictate pe bannerul deținut de sufrageta Millicent Fawcett, iar „drepturile trans sunt drepturi ale omului” a fost pulverizat pe piedestalul pe care se află un memorial al liderului militar și omului de stat sud-african Jan Christian Smuts.
Piața găzduiește 12 statui ale unor personalități politice, inclusiv Winston Churchill, Abraham Lincoln și Mahatma Gandhi.
Nu au fost făcute arestări, dar ofițerii investighează, a declarat Poliția Metropolitană.
„Este foarte dezamăgitor să vedem deteriorarea a șapte statui și a proprietății în apropierea protestului de astăzi. Susținem dreptul publicului de a protesta, dar o astfel de infracțiune este complet inacceptabilă. Investigăm acum aceste daune penale și îndemnăm pe oricine are informații să ni le transmită”, au transmis reprezentanții protestului.