main logo
2599

Priveliștea cu care se confruntă cele mai mari porturi din SUA

Vineri dimineață, oficialii porturilor de pe Coasta de Vest a SUA au relatat pentru CNN despre o priveliște surprinzătoare: În ultimele 12 ore, nicio navă de marfă nu a părăsit China cu mărfuri destinate celor două porturi majore de pe Coasta de Vest. Acest lucru nu s-a mai întâmplat de la apariția pandemiei.

Priveliștea cu care se confruntă cele mai mari porturi din SUAFoto: ROBYN BECK/Profimedia

În urmă cu șase zile, 41 de nave erau programate să părăsească China pentru San Pedro Bay Complex, care cuprinde atât Portul Los Angeles, cât și Portul Long Beach din California. Vineri, a fost zero, transmite Știri.md, cu referire la hotnews.ro.

Războiul comercial al președintelui Donald Trump a impus tarife masive pentru majoritatea importurilor chineze luna trecută. Acest lucru a dus la scăderea numărului de nave pe mare care transportă mai puține mărfuri către porturile americane. Pentru multe întreprinderi, este acum prea scump să facă afaceri cu China, unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Americii.

Oficialii sunt îngrijorați nu doar de lipsa navelor care părăsesc China, ci și de viteza cu care a scăzut acest număr.

„Un motiv de alarmă”

„Acesta este un motiv de alarmă”, a declarat Mario Cordero, directorul general al portului Long Beach. „Vedem acum cifre care depășesc ceea ce am văzut în timpul pandemiei” pentru anulări și mai puține sosiri de nave.

Cele mai aglomerate porturi din SUA se confruntă cu scăderi abrupte ale volumului de marfă. Portul Long Beach înregistrează o scădere de 35-40% față de volumul normal de marfă. Portul Los Angeles a înregistrat o scădere de 31% a volumului în această săptămână, iar Portul New York și Jersey spune că se pregătește, de asemenea, pentru o încetinire. Miercuri, Portul Seattle a declarat că nu a avut nicio navă container în port, o altă anomalie care nu s-a mai întâmplat de la pandemie.

Reprezentanții comerciali ai SUA și ai Chinei urmează să se întâlnească la Geneva, Elveția, în acest weekend pentru prima lor întâlnire față în față, în încercarea de a detensiona războiul comercial. Majoritatea bunurilor expediate din China în Statele Unite au un tarif de 145%, în timp ce majoritatea exporturilor americane către China sunt afectate de un tarif de 125%. Vineri, președintele Donald Trump a sugerat reducerea tarifului cu China la 80%, dar a declarat că termenii finali vor fi stabiliți de secretarul Trezoreriei, Scott Bessent.

Pentru consumatori, care se confruntă cu prețuri mai mari sau cu penurie de anumite produse, Cordero spune că un acord nu poate veni destul de repede.

„Dacă lucrurile nu se schimbă rapid, mă refer la incertitudinea pe care o vedem, atunci s-ar putea să vedem produse goale pe rafturi. Acest lucru va fi resimțit de consumatori în următoarele 30 de zile”, a declarat Cordero.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării