main logo
1882

Negocierile Trump-Putin: Vor înceta atacurile asupra infrastructurii energetice

Președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, au convenit marți, într-o convorbire telefonică, asupra unui armistițiu limitat în războiul din Ucraina, respectiv încetarea timp de 30 de zile a atacurilor asupra infrastructurilor energetice ucrainene și ruse, și începerea „imediată” a negocierilor de pace, a anunțat Casa Albă, potrivit AFP.

Negocierile Trump-Putin: Vor înceta atacurile asupra infrastructuriiColaj: Hotnews.ro.

Aceste negocieri se vor desfășura în Orientul Mijlociu, precizează președinția americană într-un comunicat, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

Discuția Trump-Putin urmează unei cereri adresate Rusiei de SUA de a accepta un armistițiu general de 30 de zile în conflictul din Ucraina, armistițiu acceptat deja de aceasta din urmă.

Dar liderul de la Kremlin s-a arătat preocupat mai ales de faptul că armata ucraineană ar putea profita de acest răgaz pentru a-și reface capacitatea de luptă. Potrivit Kremlinului, el i-a transmis această preocupare lui Trump și în discuția avută marți.

Cei doi lideri au avut un „schimb de opinii detaliat și sincer” cu privire la Ucraina, iar Putin a subliniat în convorbirea cu Trump că o soluționare a conflictului trebuie să fie „cuprinzătoare, durabilă și pe termen lung”, să țină cont de interesele de securitate ale Rusiei și de cauzele fundamentale ale războiului din Ucraina, a menționat Kremlinul într-o declarație.

De asemenea, Putin „a subliniat că o condiție cheie pentru prevenirea escaladării conflictului și pentru a lucra în direcția soluționării acestuia prin mijloace politice și diplomatice trebuie să fie încetarea completă a asistenței militare străine și a furnizării de informații către Kiev”, se arată în aceeași declarație.

Potrivit Reuters, Moscova a transmis anterior Washingtonului o listă cu condiții pentru acceptarea armistițiului de 30 de zile cerut de SUA și Ucraina, condiții ce reiau poziția cunoscută a Rusiei privind „cauzele profunde” ale conflictului, expresie ce face referire atât la chestiunile teritoriale, cât și la elemente geopolitice precum excluderea aderării Ucrainei la NATO și o nouă arhitectură de securitate europeană. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării