main logo
9273

Prigojin le arată șefilor din Rusia cadavrele soldaților uciși la Bahmut

Evgheni Prigojin, liderul grupării de mercenari Wagner, a acuzat într-un mesaj plin de înjurături că ministrul Apărării și șeful Statului Major din Rusia i-au lăsat oamenii fără muniție.

Prigojin le arată șefilor din Rusia cadavrele soldaților uciși la Bahmut

Într-un clip video, acesta a arătat cadavrele a zeci de luptători care ar fi fost uciși în timpul luptelor din Bahmut, pe 4 mai. În timp ce autoritățile de la Moscova învinovățesc Ucraina și SUA pentru atacul cu drone de la Kremlin, analiștii occidentali vin cu o altă ipoteză, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro

Presupusa tentativă de asasinare a lui Putin ar fi fost, de fapt, o înscenare a rușilor care va fi folosită ca pretext pentru anularea cât mai multor ceremonii de 9 Mai. Iar de la Zaporojie vin noi vești îngrijorătoare. Autoritățile ruse care controlează centrala nucleară de aici spun că un baraj din apropiere este în pericol să se rupă.

Evgheni Prigojin, liderul grupării de mercenari Wagner, a publicat pe canalul său de Telegram un clip în care arată cadavrele a zeci de luptători ruși, care ar fi fost uciși în timpul luptelor din 4 mai, folosind acest prilej pentru a critica în termeni duri liderii armatei ruse pentru lipsa de sprijin, scrie Kiev Independent. 

Într-un discurs plin de înjurături, Evgheni Prigojin i-a acuzat pe șeful Statului major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, și pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, că nu furnizează mercenarilor săi munițiile cerute. 

Acesta a spus că luptătorii săi au la dispoziție cu "70 la sută mai puțină muniție" decât ar fi necesar și i-a învinovățit pe cei doi pentru moartea luptătorilor ruși.

Prigojin s-a plâns în mod repetat, în ultimele luni, de lipsa de sprijin din partea armatei ruse. Pe 29 aprilie, acesta a amenințat că va abandona pozițiile ocupate de mercenarii săi în Bahmut dacă nu primește mai multe provizii din partea Kremlinului. 

Atacul cu drone de la Kremlin - o scuză pentru anularea paradelor de 9 Mai 

Atacul cu drone asupra Kremlinului, de pe 3 mai, este, cel mai probabil, o operațiune sub steag fals pusă la cale de ruși pentru a avea un pretext de a anula paradele de 9 Mai, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză, scrie Kiev Independent. 

Autoritățile rusești au acuzat că dronele care au atacat clădirea Kremlinului ar fi fost trimise de Kiev la cererea SUA, într-o tentativă de asasinare a lui Vladimir Putin, un lucru care a fost negat atât de ucraineni, cât și de americani. 

Însă think-tank american ISW, care deja a pus atacul pe seama rușilor, arată că acesta ar putea servi și ca pretext pentru a anula paradele de 9 Mai (ziua în care Rusia aniversează victoria împotriva Germaniei nazite) în tot mai multe orașe și a ascunde, în felul acesta, "starea de degradare" în care se află armata rusă în urma războiului din Ucraina. 

Autoritățile ruse s-ar teme și că ceremoniile tradiționale în onoarea soldaților căzuți, care se țin la 9 Mai, ar putea degenera în proteste, dat fiind numărul mare de morți al soldaților ruși pe frontul din Ucraina. 

Este pericol de inundație lângă centrala nucleară de la Zaporojie, avertizează rușii 

Un baraj din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, controlată de ruși, este în pericol să cedeze, ceea ce ar pune în pericol alimentarea celei mai mari centrale atomice din Europa, a avertizat Renat Karchaa, adjunctul directorului companiei Rosenergoatom (parte din Rosatom), scrie The Guardian.

Oficialul spune că nivelul apelor este foarte crescut în regiunea Zaporojie, iar barajul Nova Kakhovka riscă să se rupă. Acest lucru ar duce la inundarea zonei în care se află principala sursă de alimentare pentru centrala de la Zaporojie și pompele de alimentare. 

"Acest lucru ar crea probleme în funcționarea centralei și ar fi un risc de securitate nucleară", a spus Renat Karchaa. 

Rusia nu mai are puterea de a lansa ofensive în Ucraina, susțin autoritățile americane 

Forţele ruse din Ucraina sunt atât de slăbite încât nu pot lansa o "ofensivă semnificativă" şi, prin urmare, se concentrează pe consolidarea câştigului teritoriilor ocupate, a afirmat joi şefa comunităţii americane de informaţii, Avril Haines, informează Agerpres.

Preşedintele rus, "Vladimir Putin şi-a revăzut probabil în scădere ambiţiile imediate, încercând să consolideze controlul asupra teritoriilor ocupate din estul şi sudul Ucrainei şi să se asigure că Ucraina nu va deveni niciodată un aliat NATO", a declarat Avril Haines în cursul unei audieri în faţa unei comisii parlamentare.

Dar, a spus ea, indiferent de rezultatul unei viitoare ofensive ucrainene - indiferent dacă eliberează o parte din estul şi sudul ocupat ori dacă actualul impas continuă - este puţin probabil ca Putin să facă concesii în vederea negocierilor de pace. 

Kievul susţine că pregătirile sale pentru o ofensivă majoră de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia în est şi în sud "se apropie de sfârşit".

Rusia ocupă în continuare aproape 20% din Ucraina, printre care Peninsula Crimeea, anexată în 2014

"Provocarea este că, şi dacă Putin îşi revizuieşte probabil ambiţiile pe termen scurt, perspectiva unor concesii ruse cu scopul de a avansa negocierile în acest an pare slabă, cu excepţia cazului în care o vulnerabilitate politică internă îi modifică gândirea", a adăugat directoarea Informaţiilor Secrete Naţionale. 

Ea a insistat în special asupra stării degradate a armatei ruse care are deficienţe "semnificative" în muniţie şi personal, împiedicând Moscova să lanseze orice ofensivă în Ucraina. 

Pierderile sale sunt de aşa natură încât va dura "ani pentru a reconstrui" armata, a mai estimat Avril Haines. 

"Continuăm să evaluăm că Putin a calculat cu siguranţă faptul că timpul este de partea lui şi că prelungirea războiului îi oferă cea mai bună cale permiţând, eventual, securizarea intereselor strategice ale Rusiei în Ucraina", a spus ea. 

Şefa comunităţii de informaţii a mai apreciat că este "foarte puţin probabil" ca Putin să folosească arme nucleare în acest conflict.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării