main logo
563

Preşedintele Slovaciei l-a numit pe Peter Pellegrini în funcţia de premier

Preşedintele slovac Andrej Kiska l-a numit joi pe Peter Pellegrini în funcţia de premier pentru a pune capăt crizei politice provocate de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, care a condus la proteste ample şi la demisia lui Robert Fico, relatează Reuters.

Cine este noul premier al Slovaciei, după ce Fico şi-a dat demisiaPreşedintele Slovaciei l-a numit pe Peter Pellegrini în funcţia de premier.

De la căderea comunismului în mod paşnic în urmă cu circa trei decenii, Slovacia s-a confruntat cu cele mai ample proteste după ce jurnalistul de investigaţii Jan Kuciak (27 de ani) şi logodnica sa au fost asasinaţi, fiind împuşcaţi în cap, luna trecută în locuinţa lor.

Protestatarii au ieşit în stradă pentru a cere noi alegeri şi garanţii privind o anchetă corectă în cazul asasinării lui Kuciak, care a făcut investigaţii referitoare la oameni de afaceri cu legături politice suspectaţi de corupţie, transmite Agerpres.

Premierul Robert Fico a demisionat săptămâna trecută, în scopul menţinerii guvernării tripartite. El l-a propus pe Peter Pellegrini, în vârstă de 42 de ani, colegul său de la partidul Smer şi vicepremier, pentru a conduce noul cabinet.

Partidul Smer, de guvernământ, l-a desemnat pe Tomas Drucker la conducerea Ministerului de Interne, satisfăcând astfel solicitările protestatarilor şi ale preşedintelui Kiska de a fi numită în această funcţie o persoană care să poată garanta o investigaţie independentă în cazul uciderii lui Kuciak.

Preşedintele Kiska a respins prima nominalizare a lui Pellegrini pentru postul de ministru de interne şi a declarat miercuri că nu este pe deplin mulţumit cu lista de miniştri propuşi pentru noul cabinet.

Mulţi slovaci nu cred că Pellegrini şi Drucker vor asigura o anchetă corectă în cazul uciderii lui Kuciak, în condiţiile în care partidul Smer, adesea o ţintă a investigaţiilor jurnalistice, rămâne la putere.

Anchetele jurnalistice ale lui Kuciak se axau pe legăturile obscure dintre oamenii de afaceri şi politicieni, printre investigaţiile sale mai recente fiind şi afacerile derulate în Slovacia de italieni care ar avea legături cu mafia. În urma celor două crime au fost reţinuţi şapte suspecţi italieni, care între timp au fost eliberaţi din lipsă de probe. Deşi circumstanţele acestui asasinat rămân neclare, uciderea jurnalistului a avut ca efect un val de indignare şi de proteste fără precedent în Slovacia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării