Președintele Iranului a fost rănit într-un atac aerian al Israelului
Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a fost rănit într-un atac aerian israelian care a vizat o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate Națională, a dezvăluit presa iraniană.

Pezeshkian, rănit la picior, a fost silit să fugă printr-o trapă de urgență după ce Israelul ar fi vizat reuniunea de la Teheran cu șase rachete în cursul războiului de 12 zile din iunie, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
Dezvăluirea a fost făcută de agenția de știri Fars, afiliată Corpului Gardienilor Revoluției, și vine să confirme afirmațiile în acest sens ale președintelui iranian într-un interviu recent, conform cărora Israelul ar fi încercat să-l asasineze.
Potrivit Fars, Pezeshkian, în vârstă de 70 de ani, a fost rănit într-un bombardament care a avut loc la 16 iunie. Printre cei prezenți la reuniunea Consiliului Suprem de Securitate Națională s-au numărat Mohammad Bagher Ghalibaf, președintele parlamentului, și Mohseni Ejei, șeful sistemului judiciar.
Teheranul acuză un bombardament țintit
Agenția a scris că bombardamentul prezintă similarități cu atacul care l-a ucis pe Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, la Beirut.
„Atacul a avut loc luni, 16 iunie, înainte de prânz, în timp ce se desfășura o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate Națională cu șefii celor trei ramuri ale guvernului și alți înalți oficiali, la etajele inferioare ale unei clădiri din vestul Teheranului”, se arată în raport.
„Atacatorii au vizat intrările și ieșirile clădirii lansând șase bombe sau rachete pentru a bloca rutele de evacuare și a întrerupe fluxul de aer.”
Mai mulți răniți în atac
Fars a relatat că au fost rănite și alte persoane în atac. „Unii oficiali, inclusiv președintele, au suferit răni minore la picioare în timp ce plecau”, a relatat agenția, precizând că aceștia au scăpat printr-o „trapă de urgență care fusese planificată dinainte”
„După explozii, electricitatea de la etaj a fost întreruptă”, a scris Fars.
Investigații sunt în curs de desfășurare, Iranul suspectând un posibil spion infiltrat în înterior, având în vedere natura precisă a loviturii, a anunțat agenția de presă.
După încheierea războiului, Iranul a arestat peste 700 de persoane sub acuzația de colaborare cu Israelul, și a propus urgent spre aprobare o nouă lege privind spionajul, care prevede pedepse mai dure, inclusiv pedeapsa cu moartea.
Unde ar fi avut loc atacul
Fars nu a oferit detalii despre locația atacului, însă Iran International, o publicație a opoziției, a relatat despre un atac aerian israelian asupra unei zone din apropierea orașului Shahrak-e-Gharb, în vestul Teheranului, pe 16 iunie.
Mohsen Rezaei, general al Corpului Gardienilor Revoluției, a declarat pentru televiziunea de stat că Israelul „a atacat în șase locuri ale clădirii unde se întrunea Consiliul Suprem de Securitate Națională, dar niciunul dintre membrii săi nu a fost afectat în niciun fel”.
Într-un interviu acordat fostului moderator Fox News Tucker Carlson, Pezeshkian a acuzat Israelul că a încercat să-l asasineze, dar nu a recunoscut că a fost rănit. „Au încercat, da... Au acționat în acest sens, dar au eșuat”, a spus el.
Interviul a provocat reacții critice ample din partea parlamentarilor din Iran, 24 dintre aceștia alăturându-se unei scrisori publice în care îl acuzau pe președinte că subminează securitatea națională.
Aceștia au spus că deschiderea acestuia pentru reluarea negocierilor cu SUA, în ciuda atacurilor americane asupra a trei instalații nucleare cheie, precum și disponibilitatea de a coopera cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care a fost ulterior expulzată din țară, au arătat slăbiciune.
„Din punct de vedere al securității naționale, un astfel de mesaj riscă să invite la noi agresiuni”, au scris parlamentarii.
„Dacă înainte de 12 iunie existau opinii diferite cu privire la rezistența la excesele americane, acest război a generat o unitate rară în jurul necesității de a confrunta Statele Unite și reprezentanții lor, regimul sionist.”