main logo
537

Presa rusă: SUA pun bazele unui sistem global împotriva propagandei ruse

Statele Unite pun bazele unui sistem global de contracarare a propagandei ruse, primele centre pilot urmând să devină operaţionale în curând în foste republice sovietice şi în Balcani, scrie publicaţia rusă Izvestia.

Presa rusă: SUA pun bazele unui sistem global împotriva propagandei ruse

Washingtonul încearcă să găsească un antidot la dezinformarea furnizată de Moscova, acuzată în ultimii ani de influenţarea unor procese electorale prin informaţii false sau denaturate, transmite Ştiri.md cu referire la adevarul.ro.

Unul dintre instrumentele prevăzute de strategii americani este crearea unui sistem global de combatere a propagandei ruse, scrie Izvestia, precizând, citând surse informate cu acest dosar, că trei centre pilot îşi vor începe activitatea în primăvara acestui an. 

Aceste centre vor fi deschise în Georgia, într-una dintre cele trei ţări baltice şi într-un stat din Balcani. Ele vor colabora îndeaproape cu instituţii de presă şi ONG-uri locale, spune una dintre sursele Izvestia. 

Principala sarcină a acestor centre va fi identificarea conţinuturilor propagandistice venite dinspre Moscova şi combaterea lor. 

În plus, în timpul unor procese electorale, vor fi activate misiuni speciale de descoperire a unor eventuale tentative de amestec în alegeri. Astfel de misiuni vor fi testate în primă fază cu ocazia alegerilor prezidenţiale din Ucraina, programate la 31 martie, şi scrutinului europarlamentar de la sfârşitul lui mai, scrie publicaţia rusă. 

Acest plan american de contracarare a propagandei ruse va fi pe deplin operaţional până la sfârşitul lui 2020, notează sursa citată. 

După alegerile europene, Statele Unite se vor concentra pe monitorizarea proceselor preelectorale din mai multe ţări sensibile, între care Taiwan, Sri Lanka, Venezuela, Georgia, Lituania, Muntenegru şi Republica Moldova. În cazul Republicii Moldova, este vorba despre scrutinul prezidenţial care ar urma să aibă loc la sfârşitul lui 2020. 

Izvestia susţine că Departamentul american de Stat a alocat deja 120 de milioane de dolari împotriva propagandei ruse. 

Războiul informaţional americano-rus s-a intensificat mai ales după ultimul scrutin prezidenţial din Statele Unite, care a avut loc în noiembrie 2016. 

Puterea de la Moscova este acuzată că s-a folosit de reţelele de socializare pentru a favoriza alegerea lui Donald Trump la Casa Albă în detrimentul lui Hillary Clinton. În plus, mai este acuzată că s-a implicat, prin diverse mijloace, în referendumul pentru Brexit, câştigat de susţinătorii ieşirii Marii Britanii din UE, şi a încercat să influenţeze ultimele alegeri desfăşurate în Franţa, Germania şi Olanda. 

Procurorul special Robert Mueller anchetează asupra unor presupuse legături între oameni apropiaţi puterii ruse şi foşti membri ai echipei de campanie a lui Trump.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării