main logo
2470

Premieră mondială: Invenția japoneză capabilă să provoace trăsnete

Un conglomerat tehnologic japonez, Nippon Telegraph and Telephone (NTT), susține că a reușit o realizare fără precedent: dezvoltarea primei drone din lume capabile să inducă și să direcționeze trăsnete.

Premieră mondială: Invenția japoneză capabilă să provoace trăsneteFoto: playtech.ro

Potrivit companiei, drona poate declanșa descărcări electrice de sub norii de furtună și poate rezista impactului energetic uriaș fără a-și pierde funcționalitatea, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

E drept, afirmații nu au fost încă validate științific prin evaluare inter pares, însă dacă se dovedesc reale, tehnologia ar putea revoluționa protecția infrastructurii urbane împotriva pagubelor cauzate de fenomenele meteorologice extreme.

În fiecare minut, aproximativ 6.000 de fulgere lovesc Pământul, provocând daune majore: incendii de vegetație, distrugerea betonului, explozii în trunchiurile copacilor și supratensiuni capabile să defecteze definitiv sisteme electronice și echipamente, scrie Science Alert.

Test sub cerul unei furtuni reale

În data de 13 decembrie 2024, în timpul unei furtuni în zona muntoasă a prefecturii Shimane, NTT a desfășurat un test pe teren.

Drona, ridicată la o altitudine de aproximativ 300 de metri, transporta un fir conductor conectat la un comutator amplasat la sol.

Acționarea comutatorului a creat un flux de energie electrică prin fir, ceea ce a crescut intensitatea câmpului electric din jurul dronei și, potrivit companiei, a determinat formarea unui trăsnet dirijat către dispozitiv.

Dispozitivul a fost protejat de un sistem tip cușcă Faraday, conceput să conducă energia în jurul structurii, minimizând, astfel, efectele electromagnetice asupra componentelor interne.

Deși carapacea exterioară a dronei a suferit unele topiri, aceasta ar fi continuat să zboare după impactul cu fulgerul, susține compania.

O nouă direcție în ceea ce privește protecția urbană?

De-a lungul timpului, cercetătorii au testat diverse metode pentru a atrage sau devia trăsnetele. Unul dintre cele mai promițătoare experimente recente a implicat utilizarea de lasere pentru a ghida fulgerele departe de obiective sensibile.

Însă soluția propusă de NTT introduce un concept nou: dispozitive mobile capabile nu doar să atragă în mod controlat descărcările electrice, dar și să supraviețuiască acestora.

În testele de laborator, drona a fost supusă unor trăsnete artificiale de cinci ori mai puternice decât cele naturale și a continuat să funcționeze, potrivit companiei. NTT nu se limitează însă la protecție: într-un comunicat recent, firma japoneză a sugerat că ar putea explora și direcționarea energiei electrice a trăsnetelor către sol, cu potențial de recuperare energetică.

Pe fondul creșterii riscului de furtuni din cauza poluării și schimbărilor climatice, dezvoltarea de tehnologii active de protecție împotriva trăsnetelor devine tot mai necesară.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării