main logo
678

Premieră în știință: Creierele a trei oameni, conectate între ele

Oamenii de știință au reușit să conecteze creierele a trei oameni între ele, permițându-le acestora să schimbe gânduri și să joace un joc de Tetris.

Premieră în știință: Creierele a 3 oameni, conectate între ele

Cercetătorii care au reușit această premieră se gândesc deja la cum ar putea conecta rețele întregi de oameni – un fel de Facebook organic și excesiv de personal. Reușita a fost posibilă datorită tehnologiei BrainNet și reprezintă o combinație de electrocefalograme, care înregistrează impulsurile electrice care indică activitatea cerebrală, și stimulări magnetice transcraniale, care stimulează neuronii cu câmpuri magnetice, transmite Ştiri.md cu referire la Playtech.

Dincolo de posibilitatea terifiantă de conectare a oamenilor la un nivel nemaivăzut, BrainNet îi poate ajută pe cercetători să înțeleagă mai bine creierul uman.

„Prezentăm BrainNet, [tehnologia] care, din câte știm noi, este prima interfață directă non-invazivă [care conectează creierele mai multor persoane] pentru rezolvarea colaborativă de probleme”, au scris oamenii de știință. „Interfața permite unor trei subiecți umani să colaboreze și să rezolve o sarcină, folosind comunicarea directă, de tip brain-to-brain„.

În experiment, doi oameni erau conectați de niște electrozi și puși să joace un joc de Tetris. Ei trebuiau să decidă care piese necesitau să fie întoarse și care nu. Pentru a face asta, trebuiau să se uite la unul sau două LED-uri aflate la marginea ecranului. Alegerile lor erau transmise către un al treilea om, prin intermediul unor flash-uri de lumină transmise în mintea lui.

Acesta nu putea vedea jocul propriu zis, dar trebuia să întoarcă piesele în funcție de semnalul primit. La final, acuratețea potrivirii pieselor a fost de 81,25% – deloc rău, dacă luăm în considerare că a fost prima lui încercare.

Momeentan, sistemul BrainNet este cam încet și poate nu cel mai sigur, din moment ce nu a primit încă votul de încredere din partea comunității științifice. „Rezultatele noastre cresc posibilitate unor interfețe viitoare de tip brain-to-brain care să permită soluționarea cooperativă de probleme, folosind o rețea socială de creiere conectate”, au subliniat oamenii de știință.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării