main logo
929

Poliţia din New York reintroduce controversatul câine-robot

În aprilie 2021, autorităţile au trimis Digidog înapoi la Boston Dynamics, compania care produce maşinile, după ce locuitorii din New York s-au plâns că utilizarea lor a fost o extindere neliniştitoare şi inutilă a poliţiei agresive.

Poliţia din New York reintroduce controversatul câine-robot

Digidog a fost dezvăluit pentru prima dată de către departamentul de poliţie în decembrie 2020, transmite Știri.md cu referire la mediafax.ro.

A provocat o agitaţie datorită asemănării sale stranii cu un câine-robot ucigaş fictiv distopic, prezentat într-un episod din seria science fiction populară Black Mirror.

Primarul oraşului New York, Eric Adams, a anunţat marţi, la un eveniment de presă, că Digidog va fi refolosit pentru „evaluarea situaţiilor periculoase” din oraş, adăugând că poate „salva vieţi”, potrivit Independent.

„Departamentul de Poliţie din New York a fost întotdeauna în avangarda siguranţei publice. Ei modernizează, evaluează şi inovează noi modalităţi de a proteja oraşul nostru”, a scris Adams pe Twitter.

Poliţia a declarat că robotul va fi folosit pentru a intra în locuri care sunt „prea periculoase” pentru ofiţeri.

Criticii l-au comparat pe Digidog cu o dronă de supraveghere, în urma utilizării acesteia de către oficialii forţelor de ordine într-o invazie acasă în Bronx în 2021 şi a stârnit temeri că ar putea fi folosită ca supraveghetor distopic de către poliţie.

Reprezentantul New York-ului, Alexandria Ocasio-Cortez, a scris o postare pe Twitter în 2021, în care a spus că va folosi câinele robot pentru „testarea comunităţilor de culoare cu venituri mici, cu şcoli cu resurse insuficiente”.

„Strigaţi tuturor celor care au luptat împotriva susţinătorilor comunităţii care au cerut ca aceste resurse să meargă la investiţii, cum ar fi consilierea şcolară", a scris ea pe Twitter.

NYPD şi-a anulat contractul de închiriere din $94.000 cu Boston Dynamics.

Cu toate acestea, poliţia va achiziţiona acum doi câini roboţi pentru un total de 750.000 de dolari.

Digidogii sunt aşteptaţi să fie folosiţi doar în situaţii care pun viaţa în pericol, cum ar fi ameninţările cu bombă, a declarat poliţia.

NYPD pilotează, de asemenea, alte două tehnologii, inclusiv un lansator portabil sau montat pe maşină, care trage etichete GPS pe vehicule pentru a ajuta la urmărirea lor în timpul urmăririlor şi o maşină descrisă ca un "robot de securitate complet autonom în aer liber".

„Acesta este începutul unei serii de lansări pe care le vom face pentru a arăta cum s-a transformat siguranţa publică”, a spus Adams.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării