main logo
2325

Pierderi de miliarde pentru cel mai mare fond suveran din lume

Fondul suveran de investiții al Norvegiei, în valoare de 1.700 de miliarde de dolari, cel mai mare din lume, a raportat o pierdere trimestrială de 415 miliarde de coroane norvegiene (circa 39,7 miliarde de dolari), cauzată în mare parte de randamentele negative din sectorul tehnologic, relatează Reuters.

Pierderi de miliarde pentru cel mai mare fond suveran din lumeFoto: mold-street.com

„Trimestrul a fost influențat de fluctuații semnificative ale pieței”, a declarat Nicolai Tangen, directorul general al Norges Bank Investment Management (NBIM), administratorul fondului, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Peste jumătate din active sunt deținute în Statele Unite

NBIM, care investește veniturile statului norvegian obținute din producția de petrol și gaze, este unul dintre cei mai mari investitori din lume, controlând aproximativ 1,5% din toate acțiunile listate la nivel global. De asemenea, investește în obligațiuni, imobiliare și active din domeniul energiei regenerabile.

Peste 53% din activele sale erau deținute în Statele Unite, sub formă de acțiuni, titluri de stat și proprietăți, potrivit datelor fondului de la sfârșitul anului 2024.

Acțiunile marilor companii tech americane au fost lovite puternic la sfârșitul lunii ianuarie de lansarea modelului AI chinezesc DeepSeek, iar apoi de scăderea generalizată a bursei americane în contextul războaielor comerciale declanșate de președintele Donald Trump.

Profit record anul trecut

De notat că NBIM l-a confirmat pe Nicolai Tangen, în vârstă de 58 de ani, pentru un nou mandat de director general pe 18 martie a acestui an.

„Crearea avuției poporului norvegian este cea mai plină de recompense slujbă pe care am avut-o vreodată. Prin urmare apreciez profund reînnoirea încrederii și aștept cu nerăbdare perioada de cinci ani alături de colegii mei talentați”, a declarat Tangen la momentul respectiv.

Banca Centrală a Norvegiei, entitatea care gestionează fondul suveran, a investit aproximativ 70% din activele fondului în acțiuni, aproximativ 25% în instrumente cu venit fix și restul în imobiliare și infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile.

Anul trecut, fondul suveran de investiții al Norvegiei a raportat un profit record de 2.510 miliarde de coroane norvegiene (222 miliarde de dolari), în urma avansului acțiunilor companiilor din domeniul tehnologiei.

A fost al doilea an cu profituri anuale record pentru fond, acesta depășind nivelul de 2.200 miliarde de coroane norvegiene din 2023.

Unii comentatori din țara nordică au întrebat dacă, având în vedere incertitudinile actuale cu privire la politicile economice ale SUA, ar putea exista un risc pentru activele sale americane, cum ar fi confiscarea activelor sau un schimb forțat de datorii care să schimbe obligațiuni de trezorerie cu cupoane pe termen scurt cu obligațiuni de un secol - datorii cu plăți peste 100 de ani.

Întrebat joi, 1 mai, ce părere are despre un astfel de risc, Nicolai Tangen, CEO-ul operatorului fondului a declarat că acest element de risc este analizat, dar deocamdată nu vede un pericol. „Monitorizăm continuu toate elementele de risc ale fondului”, a declarat Tangen pentru Reuters.

În altă parte, fondul a declarat că nu a cumpărat și nici nu a vândut obligațiuni de trezorerie americane în aprilie, o perioadă de volatilitate ridicată, cu piețele tulburate de declarațiile tarifare ale președintelui Donald Trump și de criticile sale la adresa președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, pentru că nu a redus ratele dobânzilor.

Norges Bank Investment Management deținea obligațiuni și obligațiuni de trezorerie americane indexate în valoare de 157,5 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2024, aproximativ 9% din activele fondului, în creștere de la 132,4 miliarde de dolari cu un an mai devreme, potrivit site-ului său web.

În general, fondul a întreprins „foarte puține acțiuni” în această perioadă, deoarece are un mandat pe termen lung, a spus Tangen. În schimb, volatilitatea a fost o perioadă în care s-a cumpărat ocazional acțiuni care acum erau mai ieftine, a adăugat el.

„Am avut manageri de portofoliu care ar fi făcut asta. Dar nu am plecat masiv de la grupul liderilor și nu am făcut nicio modificare”, a spus el.

La sfârșitul primului trimestru, 70% din activele fondului erau în acțiuni, în scădere de la 71,4% la sfârșitul anului 2024, în timp ce obligațiunile reprezentau 27,7% din portofoliu, în creștere de la 26,6%.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării