Peste 1.500 de tarantule, găsite în cutii de prăjituri în Germania
Aproximativ 1.500 de pui de tarantulă au fost descoperiți ascunși în cutii de prăjituri la aeroportul din Köln, Germania. Potrivit The Guardian, oficialii vamali au fost alertați de un „miros ciudat” care nu semăna cu cel al dulciurilor.

Cum au fost descoperite cele 1.500 de tarantule
Coletul sosise din Vietnam și conținea 7 kg de presupuse prăjituri. Jens Ahland, purtător de cuvânt al vămii din Köln, a explicat cum erau depozitate cele 1.500 de specimene, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.
„Colegii mei de la aeroport sunt surprinși în mod regulat de conținutul pachetelor interzise din întreaga lume, dar faptul că au găsit aproximativ 1.500 de recipiente mici de plastic conținând pui de tarantulă în acest pachet i-a lăsat fără cuvinte chiar și pe cei mai experimentați dintre ei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Jens Ahlannd, pentru sursa citată.
Ahland a descris captura drept „extraordinară”, dar a adăugat că „ne întristează să vedem ce fac unii oameni animalelor pur și simplu pentru profit”. Mulți dintre pui nu au supraviețuit transportului, încălcând probabil legile germane privind protecția animalelor.
Autoritățile au demarat o anchetă
Supraviețuitorii au fost încredințați unui specialist. Valoarea estimată a transportului este încă în curs de evaluare. Autoritățile au deschis o anchetă penală împotriva destinatarului din regiunea Sauerland, la est de aeroportul din Koln. Acesta este suspectat de încălcarea regulilor de import și de nedeclararea corectă la vamă.
Deși descoperirea a avut loc în urmă cu trei săptămâni, oficialii vamali au făcut publice imaginile abia luni. Cazul subliniază problemele legate de traficul ilegal cu animale exotice și necesitatea unor controale stricte la frontiere. Conform The Guardian, acest incident demonstrează ingeniozitatea contrabandiștilor și provocările cu care se confruntă autoritățile vamale în combaterea comerțului ilegal cu specii protejate.
Cât de periculoase sunt tarantulele
Tarantulele sunt adesea considerate periculoase din cauza aspectului lor impresionant și a miturilor care le înconjoară, însă realitatea este diferită pentru majoritatea speciilor.
Majoritatea tarantulelor nu reprezintă un pericol semnificativ pentru oameni. Mușcătura lor este comparabilă, în cele mai multe cazuri, cu o înțepătură de albină sau viespe, provocând durere locală, roșeață și uneori umflătură. Veninul tarantulelor este eficient pentru a paraliza prada (insecte sau animale mici), dar pentru oameni este, de obicei, slab toxic.
Totuși, există specii rare cu venin mai puternic, dar nici acestea nu sunt considerate letale pentru oameni sănătoși. Reacțiile alergice pot apărea la unele persoane, în special la copii sau la cei cu sensibilitate crescută, caz în care pot apărea simptome mai severe, inclusiv șoc anafilactic, dar aceste situații sunt foarte rare.
Unde trăiesc tarantulele
Tarantulele trăiesc în habitate foarte variate, dar preferă în general zonele calde și uscate sau tropicale. Ele pot fi găsite pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.
Distribuție geografică:
- Cele mai multe specii se găsesc în America de Sud, care are cea mai mare diversitate de tarantule.
- În America de Nord, tarantulele sunt răspândite în special în sud-vestul SUA (Arizona, Texas, California, New Mexico).
- Populații semnificative există și în Mexic, America Centrală, precum și în Africa, Asia de Sud și Australia (cu excepția deșertului Sahara).
Cât de periculoasă este mușcătura tarantulei pentru om
Mușcătura tarantulei nu este considerată periculoasă pentru majoritatea oamenilor și nu poate omorî o persoană sănătoasă. Veninul lor este în general slab toxic pentru oameni, fiind folosit mai ales pentru a paraliza prada (insecte sau amfibieni mici).
Simptomele mușcăturii de tarantulă includ:
- Durere locală bruscă și roșeață în zona mușcăturii;
- Umflare și senzație de arsură;
- Pe termen scurt, pot apărea somnolență, greață, uneori vărsături;
- În cazuri rare, pot apărea crampe musculare sau alte reacții mai intense, mai ales la copii sau persoane alergice.
Primul ajutor recomandat:
- Curățarea zonei cu apă și săpun;
- Aplicarea de comprese reci pentru reducerea durerii și inflamației;
- Administrarea de analgezice și antihistaminice în caz de mâncărime sau disconfort;
- Consultarea medicului dacă apar simptome severe sau reacții alergice.
Mușcătura poate provoca o reacție asemănătoare unei înțepături de albină, cu durere și inflamație locală. Pericolul major este reprezentat de reacțiile alergice severe, care sunt rare, dar pot necesita intervenție medicală rapidă.