Parade militare și liturghii de Ziua Victoriei în întreaga lume
Țările învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial au avut loc parade dedicate aniversării a 80-ea de la victoria asupra Germaniei naziste.

Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a anunțat o liturghie la Westminster Abbey, biserica din Londra unde sunt încoronați monarhii britanici, și un concert amplu. Premierul britanic, Keir Starmer, a declarat că întreaga națiune ar trebui să își amintească împreună sacrificiile generației din război, care „nu trebuie uitate niciodată”, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Parada militară, la care a asistat și familia regală, a avut loc luni. Pe cerul Londrei au zburat Red Arrows, avioanele echipei de acrobații aeriene a forțelor aeriene britanice Royal Air Force, care a rezistat eroic inamicilor naziști și a avut apoi o contribuție importantă la victoria aliată. Regele Charles al III-lea a primit mai mulți veterani la un ceai la Palatul Buckingham.
La Paris s-a desfășurat o paradă militară pe una din arterele principale ale capitalei franceze – Champs Elysees, unde a venit și președintele Emmanuel Macron, care a depus o coroană de flori la mormântul soldatului necunoscut de la Arcul de Triumf.
Eliberarea orașului Strasbourg, aniversată la sfârșitul lunii decembrie, are la fel o semnificație deosebită pentru francezi. Iar în februarie a fost marcată eliberarea localității Colmar din Alsacia, ultima mare bătălie pe teritoriul Franței în al Doilea Război Mondial.
La Varșovia are loc o întâlnire neoficilă între șefii diplomațiilor din statele UE. De menționat că Polonia deține președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene până la 30 iunie.
Iar administrația SUA nu a anunțase inițial niciun plan de comemorare a Zilei Victoriei în cel De-al Doilea Război Mondial, cum a redenumit-o liderul de la Casa Albă, Donald Trump. Deși SUA au avut un rol decisiv în înfrângerea Germaniei naziste, războiul, însă, s-a încheiat mai târziu, odată cu capitularea Japoniei pe 2 septembrie 1945.
Ucraina nu a planificat niciun eveniment oficial, din motivul războiului care îl duce cu Federația Rusă. Ziua de 8 mai este considerată Ziua Memoriei și Reconcilierii. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj ucrainenilor într-un filmuleț postat pe rețele de socializare: „Acum 80 de ani, nazismul a fost învins în al Doilea Război Mondial. Această zi ne amintește de un lucru important: fiecare rău are un sfârșit inevitabil. Fiecare ocupant părăsește în cele din urmă țara noastră. Viața se întoarce întotdeauna. Și asta este ceea ce susținem astăzi. Asta se va întâmpla într-o zi”.
În Ucraina, demnitarii și cetățenii obișnuiți au depus jerbe în memoria celor căzuți, aducând omagii.
Statele Unite ale Ameriicii au intrat în război abia în decembrie 1941, după atacul japonez de la Pearl Harbor, iar victoria lor, cunoscută ca Victoriy over Japan Day este sărbătorită și pe 15 august, când Japonia și-a anunțat intenția de a capitula.
Pentru mai multe țări din Europa Centrală și de Est, sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial înseamnă ceva cu totul diferit: începutul vieții sub regim comunist. După căderea Uniunii Sovietice, unele țări, precum Polonia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania au început să sărbătorească Ziua Victoriei pe 8 mai.
Între timp, alte state continuă să o celebreze pe 9 mai, printre care Belarus, Bosnia și Herțegovina, Federația Rusă, unde mâine va fi organizată o paradă militară cu participarea armatei și a peste 15 lideri străini, printre care președintele chinez, Xi Jinping, și cel sârb, Aleksandar Vučić.