Paradă militară în Piața Roșie din Moscova, de Ziua Victoriei
În fiecare an, norii de ploaie de primăvară de deasupra Moscovei sunt însămânțați cu grijă cu substanțe chimice puternice pentru a asigura un cer senin pentru parada anuală de Ziua Victoriei din 9 mai, cea mai importantă demonstrație de mândrie națională a Rusiei. Anul acesta, amenințarea de sus nu vine din nori, ci de la dronele ucrainene potențial letale, scrie CNN.

Preşedintele rus a felicitat pe toată lumea cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a Victoriei în „Marele Război pentru Apărarea Patriei”, cum este denumit la ruşi Al Doilea Război Monidal. El a spus că 9 mai cea mai importantă sărbătoare pentru ruşi, transmite Știri.md, cu referire la digi24.ro.
„Astăzi, suntem cu toţii uniţi de sentimente de bucurie şi tristeţe, mândrie şi recunoştinţă, admiraţie faţă de generaţia care a înfrânt nazismul şi a câştigat libertatea şi pacea pentru întreaga omenire cu preţul a milioane de vieţi. Păstrăm cu fidelitate memoria acestor evenimente istorice şi triumfătoare. Şi, ca moştenitori ai învingătorilor, sărbătorim ziua de 9 mai ca pe o sărbătoare de familie, ca pe cea mai importantă pentru ţară, pentru întreg poporul, pentru fiecare familie, pentru fiecare dintre noi”, a spus Putin în introducerea alocuțiunii sale.
„Ne amintim lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial şi nu vom fi niciodată de acord cu denaturarea evenimentelor sale, cu încercările de a-i justifica pe călăi şi de a-i calomnia pe adevăraţii învingători”, a menţionat Putin.
„Datoria noastră este să apărăm onoarea soldaţilor şi comandanţilor Armatei Roşii, marele eroism al reprezentanţilor diferitelor naţionalităţi, care vor rămâne pentru totdeauna în istoria mondială ca soldaţi ruşi”, a punctat președintele rus.
„Adevărul şi dreptatea sunt de partea noastră”, a proclamat liderul de la Kremlin înainte de a menţiona actualul război din Ucraina.
„Întreaga ţară, societate, popor susţin participanţii la operaţiunea militară specială. Suntem mândri de curajul şi hotărârea lor, de acea forţă spirituală care ne-a adus întotdeauna numai victorie”, a spus Putin, care şi-a lansat invazia la scară largă din Ucraina, în februarie 2022, sub denumirea de „operaţiune militară specială”.
„Vom aminti întotdeauna că deschiderea celui de-al doilea front în Europa - după bătăliile decisive de pe teritoriul Uniunii Sovietice - a apropiat victoria. Apreciem înalt contribuţia la lupta noastră comună a soldaţilor armatelor aliate, a participanţilor la Rezistenţă, a poporului curajos al Chinei. A tuturor celor care au luptat pentru un viitor paşnic”, a mai spus Putin în condiţiile în care în tribuna liderilor care asistă la parada din Piaţa Roşie se află şi Xi Jinping.
Parada din Piața Roșie, mijloc de a mobiliza spijin pentru Vladimir Putin Parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie din Moscova începe la ora 10:00, deși mobilizarea vehiculelor militare a început dis-de-dimineață. Evenimente festive au avut loc deja în orașe din estul îndepărtat al Rusiei.
În zilele premergătoare paradei din acest an din Piața Roșie, multiple atacuri cu drone au forțat închiderea spațiului aerian pe toate cele patru aeroporturi din Moscova și au sporit anxietatea în capitala Rusiei. În altă parte, în îndepărtata Crimeea anexată de Rusia, paradele locale de Ziua Victoriei au fost deja anulate din cauza unor preocupări acute de securitate. Însă evenimentul principal de la Moscova este pur și simplu prea important pentru a fi abandonat, așa că are loc în mijlocul unor tensiuni la Kremlin. Și nu fără motiv. Demonstrația militară, adesea spectaculoasă și colorată, marchează înfrângerea sovietică a Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial și milioanele de vieți rusești pierdute în acel conflict.
Mai important poate pentru Kremlin, parada este un mijloc de a etala puterea de foc modernă a Rusiei și de a mobiliza sprijin patriotic pentru președintele rus Vladimir Putin. Evenimentul aniversar din acest an, care marchează 80 de ani, este deosebit de semnificativ pentru Kremlin și, prin urmare, s-ar putea dovedi o țintă tentantă pentru cei care îi doresc răul - nu în ultimul rând pentru operatorii de drone din ce în ce mai capabili din Ucraina, ale căror orașe au suferit aproape zilnic atacuri rusești aeriene mortale.
Zeci de mii de ruși patrioți sunt așteptați să umple străzile, aplaudând în timp ce tancurile și lansatoarele de rachete balistice intercontinentale sunt etalate.
O revenire personală a lui Vladimir Putin pe scena mondială Putin a invitat, de asemenea, o serie impresionantă de lideri străini, inclusiv Xi Jinping din China și Luiz Inácio Lula da Silva din Brazilia, parțial pentru a proiecta o revenire personală pe scena mondială.
Liderii Belarusului, Venezuelei, Cubei, Vietnamului și Republicii Congo sunt așteptați să participe, alături de președinții mai multor foste state sovietice. În special, Kremlinul afirmă că cel puțin doi lideri europeni, prim-ministrul slovac Robert Fico și președintele sârb Aleksandar Vucic, vor participa la eveniment. Oficialii Uniunii Europene au avertizat că aderarea Serbiei la blocul comunitar ar putea fi pusă în pericol dacă acesta va fi prezent. În ciuda adunării la scară largă a liderilor mondiali, președintele ucrainean Vladimir Zelenski - care a criticat ca fiind insuficient apelul Rusiei pentru un armistițiu de trei zile în timpul comemorărilor Zilei Victoriei – nu exclude un atac nici din partea forțelor sale, nici din partea simpatizanților din interiorul Rusiei.
Într-un discurs recent, Zelenski - care spune că trebuie să existe un armistițiu de cel puțin 30 de zile pentru a permite pregătirea următorilor pași - a avertizat că Kievul „nu poate fi responsabil pentru ceea ce se întâmplă” în Rusia din cauza conflictului în curs și nu va „face jocuri pentru a crea o atmosferă plăcută care să permită ieșirea lui Putin din izolare pe 9 mai”.
Cuvintele, despre care Ministerul rus de Externe consideră că reprezintă o amenințare directă din partea Ucrainei, eclipsează un eveniment care altfel ar marca punctul culminant al unor victorii semnificative pentru Kremlin pe câmpul de luptă ucrainean și, în mod crucial, în diplomația internațională. China rămâne un important susținător al Rusiei, iar prezența importantă a lui Xi la parada de Ziua Victoriei dovedește puterea acestei legături.
Dar și mai importantă, poate, este îmbunătățirea dramatică, chiar surprinzătoare, a relațiilor cu Statele Unite sub Donald Trump, a cărui administrație a părut hotărâtă să urmărească restabilirea legăturilor economice și diplomatice de prietenie cu Moscova, chiar cu riscul de a-și înstrăina aliații tradiționali.
O propunere recentă de pace a SUA, de exemplu, sugera că administrația Trump ar recunoaște oficial peninsula Crimeea - anexată ilegal de Moscova în 2014 - ca teritoriu rusesc, anulând ani de politică declarată a SUA. De asemenea, sprijinul militar ezitant al lui Trump pentru Ucraina, tarifele vamale impuse aliaților apropiați ai SUA și amenințările cu anexarea Canadei și Groenlandei au pus presiuni fără precedent asupra alianței occidentale, fiind întâmpinate cu laude entuziasmate în Rusia.
Într-un semn al optimismului febril, instituțiile media rusești controlate de stat au speculat chiar că Marco Rubio, secretarul de Stat american și actualul consilier interimar al lui Trump pentru securitate națională, va participa personal la parada de Ziua Victoriei din 9 mai - alături de dictatorul nord-coreean Kim Jong Un - deși Kremlinul refuză oficial să confirme că se așteaptă la participarea vreuneia dintre personalități. Casa Albă nu a confirmat că va fi prezent vreun reprezentant al SUA.
Provocările Kremlinului în război Amenințarea la adresa securității care planează asupra paradei de Ziua Victoriei de la Moscova prefigurează potențial provocările iminente cu care se confruntă Kremlinul în războiul său în desfășurare din Ucraina, care dă prea puține semne de ameliorare.
Ultimele estimări occidentale privind victimele rusești, neconfirmate de Kremlin, care a fost în mod obișnuit rezervat în această privință, se apropie rapid de un milion de oameni uciși sau răniți, o cifră care este probabil să crească dacă luptele continuă. Există, de asemenea, semne amenințătoare că economia rusă, până acum rezistentă, ar putea începe în sfârșit să se prăbușească, pe măsură ce prețurile globale ale petrolului brut, esențiale pentru vistieria Moscovei, continuă să scadă pe fondul temerilor legate de o încetinire economică globală.
Între timp, în mod îngrijorător pentru Moscova, un Trump frustrat, care înainte de a prelua mandatul s-a lăudat că poate pune capăt rapid războiului din Ucraina, a fost derutat de această ambiție și a luat în considerare un sprijin militar reînnoit pentru Ucraina și noi sancțiuni împotriva Moscovei. Dar dincolo de fastul și ceremonia din Piața Roșie, o victorie rusă în Ucraina rămâne o perspectivă îndepărtată.
Ziua Victoriei, marcată pe 8 mai în vestul Europei Ceremonii solemne au loc joi la memorialele de război din orașele și satele din Franța, în contextul marcării a 80 de ani de la Ziua Victoriei în Europa (VE). Franța este una dintre puținele țări europene, în mod surprinzător, care marchează ziua cu astfel de evenimente.
Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a declarat joi că lumea are datoria de a se angaja să caute o pace durabilă și să prevină războaiele, într-un discurs care a marcat sfârșitul a patru zile de comemorări în Regatul Unit pentru cea de-a 80-a aniversare a Zilei Victoriei în Europa.
După o slujbă la Westminster Abbey, Charles și alți membri ai familiei regale s-au alăturat celor 10.000 de invitați, inclusiv veterani, pentru un concert de muzică la Horse Guards Parade, lângă Palatul Buckingham, ca parte a evenimentelor de comemorare a capitulării necondiționate a Germaniei naziste, care a intrat în vigoare pe 8 mai 1945. În Germania, ceremoniile au fost mai sobre, fiind marcate de discursuri de condamnare a nazismului și fascismului.