main logo
1090

Papa Francisc, supranumit Papa poporului, și-a dat viața cauzelor drepte

Papa Francisc a încetat din viață, la 88 de ani. Suveranul Pontif abia fusese externat după ce a avut pneumonie. Papa era în funcție din anul 2013.

Papa Francisc, supranumit Papa poporului, și-a dat viața cauzelor drepteFoto: realitatea.net

Cel de-al 266-lea suveran pontif în istoria de peste 2000 de ani a Bisericii Catolice a luat atunci numele Papal Francisc, în cinstea Sfântului Francisc de Asisi. Papa Francisc dusese până atunci o viață modestă, transmite Știri.md cu referire la realitatea.net.

Trăia fără un plămân, refuzase proprietățile și limuzinele oferite de Biserica Catolică și continuasă circule cu autobuzul. Chiar și la învestire a preferat o pereche de pantofi negri și simpli în locul celor roșii papali. Și-a ales un apartament modest în locul unuia mai luxos din Palatul Papal.

Copilăria i-a fost plină de încercări. S-a născut în Buenos Aires din doi părinți imigranți italieni. Iubea chimia, teologia și filosofia, iar înainte de a intra la seminarul teologic, a lucrat inclusiv ca instalator.

În 1960 a ajuns în Ordinul Iezuitilor, unde și-a păstrat modestia și credința că Dumnezeu se află în toți și toate. Nouă ani mai târziu a ajuns preot, iar în 1998 cardinal de Buenos Aires. Aceeași smerenie a păstrat-o și de-a lungul pontificatului.

Papa Francesc era ca un magnet pentru credincioșii din întreaga lume și în primele zece luni de la alegerea sa a adus la Vatican de trei ori mai multe persoane decât precedentul papa. Și era cu adevărat iubit. Modestia, simțul umorului, iertarea și bucuria îi erau litere de lege.

Comentariul făcut la câteva luni de la începutul pontificatului său a marcat o schimbare radicală în modul în care suveranii pontifi vorbeau despre catolicii care făceau parte din comunitatea LGBTQ, iar apoi a urmat un val de schimbări, primul după mai bine de trei decenii de conducere conservatoare sub papii Ioan Paul II și Benedict al XVI-lea. Deschiderea lui l-a tras și în jos de-a lungul anilor. Zeci de teologi și preoți au lansat în 2017 și 2019 scrisori în care le acuzau pe papa că răspândește erezii.

Unul dintre motive a fost legat de învățăturile papei despre iubire, mai ales pentru deschiderea pentru împărtășirea persoanelor diforțate. Papa însă nu s-a oprit și a aprofundat unele dintre cele mai controversate subiecte ale societății și ale bisericii, și nu numai. Papa Francisc a fost deschis când a venit vorba și despre un prânz cu 90 de deținuți în timpul unei vizite din Napoli, inclusiv 10 din secția care găzduiește persoanele gay, transgender sau persoanele cu HIV-SIDA.

Suveranul Pontif avea o slăbiciune aparte și pentru cei mai mici credincioși și nu s-a obținut din a-i critica pe oamenii care aleg să adopte animale de companie în loc de copii. În 2019, românii care nu ajunseseră la Vatican aveau să-l cunoască pentru prima dată. Mii de credincioși l-au întâmpinat cu brațele deschise în România.

În ultimii ani, pe scaunul papal, papa Francisc a vorbit despre demisie mai mult ca niciodată. Problemele de sănătate îl copleșeau și era văzut numai în scaun cu rotile. La finalul anului trecut a vorbit și despre scrisoarea de demisie care avea să fie folosită dacă într-o zi problemele de sănătate îi vor face imposibile în deplinirea sarcinilor.

În 2015, papa Francisc spunea că are sentimentul că pontificatul său va fi scurt, însă a rezistat și a făcut istorie în Biserica Romano-Catolică 10 ani fără întrerupere. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării