main logo
6548

Orașul uitat din România care are cea mai mare sculptură în piatră din Europa

Orașul Orșova, situat chiar pe malul Dunării, ascunde cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa! Dacă nu v-ați dat seama despre ce e vorba, vă spunem noi. Chipul lui Decebal, o operă de artă de mărimi impresionante, fascinează pe toată lumea care ajunge acolo. De fapt, este un basorelief înalt de 40,5 m și lat de 25 m, situat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, lângă orașul Orșova.

Orașul din România care are cea mai mare sculptură în piatră din EuropaFoto: Playtech.ro

Acesta este unul dintre cele mai faimoase dintre monumentele dedicate dacilor. Chipul lui Decebal este a șasea statuie din lume ca înălțime și a fost realizat de artistul Florin Cotarcea, dar ideea a aparținut, de fapt, omului de afaceri Iosif Constantin Dragan, cel care a și finanțat proiectul. Pentru cei care nu știu, construcția impresionantă din piatră a început în anul 1994 și s-a finalizat în anul 2004, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Construcția a fost realizată în 10 ani

Pentru a fi ridicată, au lucrat 12 persoane, în două ture de câte șase ore – de la 7:30 la 13:30 și de la 13:30 până la 19:30. De precizat că lucrurile s-au desfășurat doar în perioada martie-octombrie a fiecărui an. Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită, iar sculptorii alpiniști au folosit, în mare parte, ciocanul pneumatic, șpițul și barosul.

Executarea lucrării a început abia în anul 1994, după defrișarea copacilor care împădureau stânca. S-au curățat rocile și stâncile masive. Nu s-au putut folosi utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca și cu saci de 40-50 de kilograme în spinare.

Pe perioada verii, stânca se încingea foarte mult de la soare, iar condițiile de lucru erau îngreunate. Chipul lui Decebal nu a fost finalizat, căci finanțatorul ei a murit în 2008. Puțini știu că, sub capul lui Decebal, se găsește o inscripție în latină, săpată în stâncă, DECEBAL REX – DRAGAN FECIT (n.r. Regele Decebal – făcută de Drăgan).

Nasul lui Decebal a fost la un pas să se prăbușească

Din cauza trepidațiilor, nasul lui Decebal, care avea inițial o înălțime de șapte metri, s-a fisurat și era cât pe ce să se desprindă. Așadar, o mare parte din nas a fost dinamitat, remodelat ulterior și întărit cu armătură de fier și ciment.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării