main logo
421

OMS: Epidemia de Ebola din Congo este în mare parte controlată

Epidemia de Ebola din Republica Democrată Congo este "în mare parte controlată" şi niciun caz nou nu a mai fost confirmat după decesul ultimului pacient diagnosticat cu această boală, pe 9 iunie, au anunţat miercuri reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

OMS: Epidemia de Ebola din Congo este în mare parte controlată

Specialiştii acestei structuri medicale şi de sănătate din cadrul ONU privesc situaţia cu un "optimism precaut", în pofida dificultăţilor de monitorizare a persoanelor care ar fi putut fi expuse la acest virus mortal şi care trăiesc în păduri îndepărtate de pe malurile fluviului Congo, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Epidemia de Ebola a ucis 28 de persoane după ce a izbucnit în această ţară africană la începutul lunii aprilie.

"La puţin timp după împlinirea unei luni de la debutul reacţiei medicale internaţionale, răspândirea EVD (virusul care declanşează Ebola) este în mare parte controlată", a precizat OMS într-un raport oficial.

Noua epidemie a generat motive speciale de îngrijorare, întrucât s-a produs într-o zonă izolată din nord-vestul R.D. Congo în care accesul este dificil şi aflată în apropiere de fluviul Congo, determinându-i pe experţi să se teamă că boala ar putea să declanşeze un focar într-un oraş din apropiere sau să se răspândească în capitala ţării, Kinshasa, un oraş cu o populaţie de peste 10 milioane de locuitori.

Experţii OMS s-au temut şi pentru ipoteza conforma căreia transportul fluvial urma să contribuie la răspândirea virusului în două ţări învecinate - Republica Centrafricană şi Republica Congo.

Aceasta este cea de-a noua epidemie de Ebola înregistrată în R.D. Congo, însă prima care a fost contrată cu strategia "inelului de vaccinare", graţie căreia toate persoanele care au intrat în contact cu pacienţi cunoscuţi sunt vaccinate, în încercarea de a stopa răspândirea bolii.

"Numărul persoanelor care necesită o monitorizare scade progresiv, cu un total de 1.417 pacienţi care au încheiat perioada obligatorie de monitorizare pentru 21 de zile. La 17 iunie 2018, un total de 289 de contacte au fost urmărite, din care 276 (96%) au putut fi contactate în ziua publicării raportului", a precizat OMS.

"Dacă nu vor fi raportate alte cazuri noi, ultimele contacte ale cazurilor cunoscute, confirmate sau probabile, vor finaliza perioada de monitorizare pe 27 iunie 2018", precizează acelaşi raport.

Ebola are o perioadă de incubaţie de până la 21 de zile, ceea ce înseamnă că riscurile de propagare scad pe măsură ce în R.D. Congo nu mai sunt raportate cazuri noi. Un vaccin folosit de medicii de la OMS are nevoie de aproximativ 10 zile pentru a fi eficient.

Riscul de a apariţie unor purtători neidentificaţi de Ebola care călătoresc în afara provinciei afectate este considerat în prezent ca fiind "foarte scăzut", însă monitorizarea a fost menţinută ca măsură de precauţie, au explicat autorii raportului publicat de OMS.

O epidemie de Ebola este în mod normal declarată încheiată la 42 de zile după ce probele sangvine prelevate de la ultimul caz confirmat sunt testate şi oferă pentru a doua oară un rezultat negativ.

Ultimul caz de Ebola confirmat de teste în laborator a fost un pacient care a murit pe 9 iunie. Potrivit calculelor făcute de jurnaliştii de la Reuters, dacă nu vor apărea alte cazuri confirmate, epidemia va putea fi declarată încheiată pe 21 iulie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării