main logo
2730

Olanda: Folosirea armelor chimice de către Rusia pune în pericol Europa

Serviciile olandeze și germane de informații au anunțat că dețin dovezi despre folosirea armelor chimice pe scară largă de către Rusia în războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Olanda: Folosirea armelor chimice de către Rusia pune în pericol EuropaImagine simbol

„Utilizarea de către trupele ruse a gazelor lacrimogene și a cloropicrinei a devenit acum o practică standard, obișnuită și va rămâne, foarte probabil, o amenințare în viitor”, potrivit unei declarații comune a serviciilor de informații, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.

Agenția germană de informații externe BND a confirmat descoperirile, declarând, într-un comunicat, că a obținut dovezile împreună cu omologii olandezi. Iar șeful Agenției de Informații Militare Olandeze, Peter Reesink, a anunțat că concluziile au fost obținute pe baza „serviciilor de informații independente și pe baza propriilor investigații”.

Ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, a numit utilizarea „sistematică și la scară largă” a unor astfel de substanțe chimice o „pantă alunecoasă”, care pune în pericol nu numai Ucraina, ci și întreaga Europă.

Cel puțin trei decese în Ucraina au fost legate de utilizarea armelor chimice, a declarat Brekelmans, în timp ce mai mult de două mii de persoane rănite pe câmpul de luptă au raportat autorităților sanitare ucrainene simptome legate de arme chimice.

În luna mai 2024, SUA au acuzat pentru prima dată Rusia de utilizarea cloropicrinei, un compus chimic mai toxic decât agenții antirevoltă, folosit pentru prima dată de Germania în Primul Război Mondial.

Ucraina acuză armata rusă că ar fi folosit mii de arme chimice. Moscova a negat utilizarea de muniții ilegale și a acuzat Kievul de acest lucru.

Purtătoarea de cuvânt de la diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat miercuri că Serviciul Federal de Securitate a descoperit în estul țării o ascunzătoare ucraineană de dispozitive explozive, ce conțineau cloropicrină. Autoritățile ucrainene au negat constant astfel de acuzații, scrie Reuters.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), o agenție de dezarmare cu sediul la Haga, formată din 193 de state membre, a declarat anul trecut că acuzațiile inițiale formulate reciproc de ambele state beligerante sunt „insuficient fundamentate”. De altfel, nu a fost solicitată o anchetă completă, care să fie inițiată de statele membre.

Cloropicrina este inclusă pe lista agenților de sufocare interziși de către OPCW. Agentul poate provoca iritații severe ale pielii, ochilor și tractului respirator. În caz de ingerare, poate provoca arsuri la nivelul gurii și stomacului, greață și vărsături, precum și dificultăți de respirație

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării