main logo
425

OECD, mai pesimistă cu privire la perspectivele economiei mondiale

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi-a revizuit miercuri, pentru a doua oară în ultimele luni, prognozele privind creşterea economiei mondiale în 2019, sfătuind statele membre "să se pregătească pentru perioade mai dificile" şi să îşi întărească colaborarea, pe fondul îngrijorărilor provocate de tensiunile comerciale.

OECD, mai pesimistă cu privire la perspectivele economiei mondialeOECD, mai pesimistă cu privire la perspectivele economiei mondiale

La fel ca în septembrie, OECD a revizuit în jos cu 0,2 puncte, până la 3,5%, estimările privind creşterea economiei mondiale în 2019, în condiţiile în care în luna iunie miza pe un avans de 3,9%, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

OECD confirmă astfel prognozele referitoare la încetinirea ritmului de creştere a economiei mondiale în perioada următoare, chiar dacă prognozele pentru acest an au fost lăsate nemodificate la 3,7%.

"Negocierea unei aterizări line a fost întotdeauna delicată însă acest exerciţiu este deosebit de dificil în prezent", a avertizat economistul şef al OECD, Laurence Boone, care constată acumularea unor nori negri la orizont. Laurence Boone a menţionat aceleaşi trei riscuri majore ca şi în luna septembrie: tensiunile comerciale, o creştere peste aşteptări a dobânzii de bază în SUA care ar penaliza statele emergente precum şi o încetinire semnificativă a economiei chineze.

Având în vedere riscul unei aterizări brutale a economiei mondiale, OECD cere guvernele statelor membre să "îşi întărească cooperarea şi să se pregătească pentru perioade mai dificile".

În ceea ce priveşte economia SUA, prima economie a lumii, OECD şi-a menţinut neschimbate estimările de creştere la 2,9% în acest an, respectiv 2,7% pentru anul viitor. În schimb, OECD şi-a revizuit prognozele pentru zona euro, care ar urma să înregistreze un avans de 1,9% în acest an şi unul de 1,8% în 2019, în ambele cazuri cu 0,1 puncte mai puţin decât estima în luna septembrie.

În interiorul Europei, OECD şi-a revizuit semnificativ estimările privind evoluţia Germaniei, prima economie a zonei euro, cu 0,3 puncte pentru acest an şi cu 0,2 puncte pentru anul viitor, după ce în perioada iulie-septembrie 2018 Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o contracţie surprinzătoare.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 35 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării