main logo
925

O plajă din Sardinia are pază specială pentru ca turiștii să nu mai fure nisip

Plaja din orașul Cabras din Sardinia este de acum păzită de un detașament special de paznici, care are ca scop să împiedice turiștii să plece cu nisip.

O plajă din Sardinia are pază pentru ca turiștii să nu mai fure nisipFoto: libertatea.ro

Celebrele plaje din Sardinia sunt în pericol din cauza numărului mare de turiști care iau nisip drept suvenir. Din acest motiv, autoritățile au decis să înfiinţeze un grup de „persoane care să opereze direct pe plajă şi care vor putea fi mult mai eficiente”, care a fost numit ”gardienii nisipului”, transmite Știri.md cu referire la liberatatea.ro

„Gardienii nisipului” vor fi îmbrăcați în civil, însă vor avea tricouri speciale. Ei lucrează pentru Direcţia zonei marine protejate din Peninsula Sinis și vor avea ca principal rol monitorizarea plajelor, informarea turiștilor de reguli și semnalarea eventualelor furturi de nisip. 

Autoritățile locale au anunțat că acești gardieni vor acționa și în ceea ce privește consolidarea interdicţia ce vizează fumatul şi aruncarea de deşeuri pe plaje. 

În plus, vor trebui să recupereze nisipul acumulat pe pasarelele de acces pe plaje, să golească scrumierele şi să cureţe zonele rezervate pentru fumători. 

„Furtul de nisip” este o problemă veche în superba insulă italiană. Turiștii care ajung aici și-au făcut un obicei din a lua cu ei nisip în sticle de plastic, ignorând astfel panourile amplasate pe plaje prin care sunt atenţionaţi că această practică este interzisă. 

De altfel, turiștii care fac astfel de gesturi riscă să fie amendați cu până la 3.000 de euro. Mai mult, autoritățile vamale au început să verifice bagajele turiştilor pentru a găsi eventuale recipiente cu nisip. Anul trecut au fost interceptate aproximativ cinci tone de nisip în bagajele turiștilor. 

În ultimele zile, 200 de kilograme de nisip din Cabras, un material considerat preţios întrucât are la bază cuarţ alb, au fost confiscate pe aeroportul Elmas de serviciile de securitate italiene, care au publicat pe pagina lor de Facebook un mesaj cu titlul „Sardinia furată şi degradată” („Sardegna rubata e depradata”).

Turiştii sunt atraşi de nisipul din Sardinia în special datorită diversităţii – pe unele plaje particulele fine au culoarea albă, în timp ce pe altele nisipul are o tentă roz ca urmare a unei combinaţii de fragmente de corali, de granit şi de scoici.

Zilele trecute, un cuplu din Franța a fost prins de autorități cu 40 de kilograme de nisip, iar acum riscă o amendă usturătoare, dar și șase ani de închisoare în Italia. 

Poliția de frontieră a descoperit în mașina francezilor 14 sticle din plastic pline cu nisip de pe plaja respectivă. Cei doi au afirmat că nu știau că au comis o infracțiune și că au luat nisipul ca suvenir. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării