main logo
1503

O moldoveancă a fondat o şcoală de limbă română în Irlanda

Elena Profireanu este pedagog prin vocaţie. Încă din copilărie îşi aranja jucăriile în rând şi făcea lecţii.

O moldoveancă a fondat o şcoală de limbă română în Irlanda

Mai târziu, la instruire participau toţi copiii din mahala, iar în perioada caldă a anului era transformată în şcoală de vară, transmite Știri.md cu referire la trm.md.

Peste ani, visul Elenei Profireanu se îndeplineşte şi ajunge în faţa discipolilor din localitatea de baştină.

Timp de zece ani a reuşi să însoţească în lumea cunoştinţelor câteva generaţii, dar, într-o bună zi, destinul a adus-o în Irlanda, alături de soţul său.

Şi pentru că un pedagog adevărat nu uită care îi este menirea, Elena Profireanu reuşeşte şi acolo, în „Ţara de smarald”, să se dedice meseriei alese.

A înfiinţat o şcoală de limba română în Irlanda şi predă limba maternă copiilor conaţionalilor noştri stabiliţi acolo.

Despre şcoala înfiinţată, despre provocări şi regrete, Elena Profireanu a discutat în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă”, de la Radio Moldova.

„În 2001, soţul a obţinut un contract de muncă în Irlanda şi a aplecat pentru a ne oferi un trai mai bun. Erau timpuri în care profesorii îşi primeau salariul în bunuri.

Întemeiasem deja o familie şi, desigur, situaţia financiară ne-a făcut să luăm nişte decizii mai drastice. Astfel, soţul vine în Irlanda, iar peste doi ani vin şi eu în vizită, să cunosc ţara”, spune Elena Profireanu.

Irlanda a surprins-o din prima. Chiar dacă era ianuarie, a găsit-o verde şi cu trandafirii în floare, spune conaţionala noastră. În scurt timp, a ajuns să îndrăgească ţara în care a venit în vizită. Între timp, circumstanţele s-au schimbat, iar Elena Profireanu a fost nevoită să rămână în „Ţara de smarald” vreme de un an.   

„Cu părere de rău, acest an s-a transformat într-o viaţă. De atunci, dacă sincer, am revenit acasă în fiecare an, doar în vizită. Acasă au rămas fiul, şcoala şi părinţii.

Mi se rupea inima de dor. Între timp însă am reuşit să ne transferăm în Irlanda, iar părinţii au rămas acasă, ducându-ne dorul în fiecare clipă”, mai spune moldoveanca.

Şi pentru că în Irlanda a ajuns în baza unei vize, care nu îi acorda şi dreptul la muncă, la scurt timp, ajunsă „prizonieră” în propria casă, Elena Profireanu a decis că trebuie să facă ceva pentru a-şi schimba viaţa.

Aşa a început să se implice în diverse proiecte comunitare şi să practice voluntariat – activitate prin intermediul căreia a cunoscut multă lume bună, inclusiv conaţionali de-ai noştri recent ajunşi sau deja stabiliţi în Irlanda.

Şi pentru că atunci când a părăsit Republica Moldova a luat cu ea în Irlanda nu doar amintirile despre meseria la care a visat din copilărie, dar şi materialele didactice pe care le avea, conaţionala noastră a înfiinţat, alături de alţi moldoveni din Irlanda, o şcoală cu predare în limba română.

„La insistenţa unui grup de iniţiativă, creat între prieteni şi cunoscuţi, a pornit acea şcoală de limba română.

Apoi am fondat o comunitate a moldovenilor şi prin intermediul ei am început să adunăm mai mulţi copii.

Şcoala a apărut pe pură iniţiativă de a ne păstra rădăcinile, de a ne simţi mai aproape şi de a nu uita de unde am pornit, în special pentru copilaşii care erau deja născuţi aici, în Irlanda. Această şcoală a rezistat în timp cu intervale.

De fapt, m-am ocupat eu de ea, în mare măsură, cu sprijinul tuturor moldovenilor veniţi de acasă”, mai spune Elena Profireanu.

Spune că la orele de limba română pe care le predă copiilor conaţionalilor noştri din Irlanda pune accent nu doar pe vorbire, dar şi pe scrierea corectă a limbii române.

Or, potrivit ei, aceste cunoştinţe pot deveni atuuri importante pentru tinerii care îşi doresc să facă studii superioare în Irlanda.

„Accentul este nu doar să vorbim, dar şi să scriem în limba română şi să citească româneşte. Graţie Guvernului irlandez, noi, cei din diasporă, avem dreptul să susţinem examenul de bacalaureat la limba maternă.

Limba română în Irlanda poate fi susţinută ca examen de bacalaureat în urma căruia copiii primesc un punctaj. Acest punctaj le creşte şansele de a intra la universitate. Şi atunci a fost o motivare pentru copii şi părinţi ca să studieze limba română”, a conchis conaţionala noastră.

Întreg subiectul îl puteţi audia în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă”, de la Radio Moldova. Emisiunea este realizată de Oxana Gherman Roşca şi poate fi urmărită în fiecare duminică la postul naţional de radio.  

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării