main logo
2676

O fotografă rusă, judecată pentru că a publicat online un simbol al LGBT

O fotografă rusă a fost judecată la data de 30 ianuarie pentru că a postat online un steag în culorile curcubeului, acesta fiind primul proces în care o persoană este acuzată pentru afișarea simbolului LGBT după ce Rusia a interzis așa-numita „mișcare publică internațională LGBT”, desemnând-o organizație „extremistă", scrie The Moscow Times.

O fotografă rusă, judecată pentru că a publicat online un simbol al LGBTColaj: Știri.md

La finalul lunii noiembrie a anului trecut, Curtea Supremă a Rusiei a scos în afara legii „mișcarea internațională LGBT”, membrii acestei minorități sexuale riscând până la șase ani de închisoare dacă sunt condamnați pentru implicarea în mișcare, transmite Știri.md, cu referire la libertatea.ro.

Presa rusă a publicat, la începutul acestei luni, textul integral al hotărârii Curții Supreme, care descrie steagul în șase culori cu care se identifică comunitatea LGBT ca fiind un „simbol extremist”. 

Decizia a fost atașată unui dosar de contravenție privind „afișarea de simboluri extremiste” în orașul Saratov din sud-vestul Rusiei, potrivit site-ului local de știri FreeNews-Volga.

Site-ul independent rus de știri Mediazona a identificat-o pe acuzată ca fiind fotografa Inna Mosina, în vârstă de 33 de ani, care ar fi postat un steag curcubeu pe pagina sa de Instagram cu o lună înainte ca hotărârea Curții Supreme să intre în vigoare.

Mosina a declarat marți la Tribunalul districtual Leninsky din Saratov că steagurile curcubeu de pe pagina sa de Instagram sunt „soluții creative” și nu reprezintă simboluri LGBTQ+, potrivit Mediazona. 

Mosina riscă până la 15 zile de închisoare sau o amendă de până la 2.000 de ruble (22 de dolari) dacă va fi găsită vinovată de „afișarea de simboluri extremiste”, potrivit grupului care militează pentru apărarea drepturilor omului Pervîi Otdel, ai cărui avocați o reprezintă pe fotografă în instanță.

Pervîi Otdel a susținut că dosarul împotriva Mosinei încalcă Constituția Rusiei, care garantează libertatea de opinie. 

Audierea în instanță a lui Mosina a fost amânată până pe data de 5 februarie, când se așteaptă ca judecătorul să îl interogheze pe ofițerul de poliție care a deschis primul caz din țară pentru „afișarea de simboluri extremiste”, potrivit Mediazona.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării