Noile arme de pe câmpul de luptă din Ucraina, un pericol pentru soldați
Dronele cu fibră optică sunt un model experimental de vehicule fără pilot care au apărut dintr-o necesitate pe câmpul de luptă, și anume capacitatea de a rezista războiului electronic, relatează The Guardian. Dar acum ele sunt un pericol în special pentru Ucraina care le-a dezvoltat mai târziu decât Rusia.

Pe câmpurile de luptă din Ucraina dronele cu fibră optică sunt apariții relativ noi - la fel și plasele menite să le combată - prinse de copaci, acestea sunt întinse de-a lungul drumurilor cheie de aprovizionare, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
Noua armă este greu de detectat, fiind capabilă să se strecoare în spații considerate odată sigure - unde ambele armate ascund echipamente grele valoroase.
La un atelier secret din nord-estul Ucrainei, unde aproximativ 20 de persoane asamblează drone FPV se lucrează la un nou design. Pe un cadru normal de quadcopter este atașat un cilindru de mărimea unui antebraț. În interior este înfăşurat un cablu de fibră optică, de 10 km sau chiar 20 km lungime, necesar pentru a crea o dronă kamikaze cu fir.
Căpitanul Iuri Fedorenko, comandantul unei unități specializate de drone din regimentul Ahile, explică că dronele cu fibră optică au fost un răspuns experimental la bruiajele câmpului de luptă și s-au dezvoltat rapid de la sfârșitul anului trecut. Neavând conexiune radio, acestea nu pot fi blocate, sunt greu de detectat și pot zbura în moduri în care dronele FPV convenționale nu sunt capabile să o facă.
„Dacă piloții au experiență, ei pot pilota aceste drone foarte jos și printre copaci dintr-o pădure sau o linie de copaci. Dacă zbori cu o dronă obișnuită, copacii blochează semnalul dacă nu e disponibil un retransmițător în apropiere", observă el. Acolo unde drumurile de aprovizionare mărginite de copaci erau considerate mult mai sigure, dronele cu fibră optică au reușit să-și croiască drum.
Un videoclip de pe un canal militar rus Telegram publicat luna trecută demonstrează potențialul lor amenințător. O dronă cu fibră optică, cu botul cilindrului galben care adăpostește bobina vizibil, zboară cu precizie la câțiva centimetri de sol, lovind în cele din urmă un obuzier ucrainean ascuns într-un hambar, locație considerată anterior extrem de sigură.
Soldații au prins rapid frică de ele.
Oleksii, un medic de luptă, care lucrează la Pokrovsk, cel mai aglomerat front din estul Ucrainei, spune că evacuările răniților în timpul zilei, deja foarte dificile, au devenit acum imposibile. „Doar că nu au loc acum că există drone cu fibră optică. Nu pot fi bruiate și deocamdată sunt principala grijă a băieților din prima linie", a spus el.
Rusia este cea care, cel puțin deocamdată, „este cu mult înaintea noastră”, recunoaște Fedorenko - în mare parte pentru că Moscova a avut un acces mai bun la cablurile de fibră optică. Ucraina încearcă acum să recupereze terenul.
Dronele cu fibră optică au fost utilizate intens în contraatacul Rusiei de la Kursk, iar experții estimează că acestea au fost un element cheie în succesul Moscovei de a recupera o mare parte din salientul Ucrainei în martie.
Cum sunt folosite dronele cu fibră optică
Experții estimează că dronele de toate tipurile sunt responsabile acum de aproximativ 70% până la 80% din victimele militare de ambele părți. În ceea ce privește vehiculele aeriene fără pilot cu fibră optică, Samuel Bendett, expert în drone la Centrul pentru Analize Navale, a explicat că acestea par să se dovedească utile îndeosebi la începutul unui asalt, într-un mediu în care vehiculele ieftine pilotate de la distanță înlocuiesc tot mai mult artileria.
„De vreme ce aceste drone nu pot fi blocate de războiul electronic, ele sunt folosite ca un prim val de atac pentru a ținti războiul electronic advers și capacitatea de bruiaj. Asta deschide apoi calea pentru ca dronele FPV controlate prin radio să lovească" la rândul lor, a spus el. Deoarece au fir, oferă și imagini de înaltă calitate ale țintei – utile pentru a obține informații pe câmpul de luptă – „până în ultima secundă a loviturii”.
Provocările întâmpinate de piloți
O dronă FPV convențională poate costa 400 USD, excluzând prețul sarcinii sale utile explozive, dar cablul adaugă încă o dată aceeași sumă.
Există complicații cu echipamentul, cablul este sensibil la deteriorare și conectorul său la contaminarea cu praf – dar cea mai mare problemă este recalificarea piloților de drone.
„Cred că fiecare operator [pilot] va avea cinci sau șase misiuni eșuate” în timpul instruirii, spune Dmitro, deoarece se pilotează diferit. Zece kilometri de cablu de fibră optică cântăresc aproximativ 1,2 până la 1,4 kg, afectând inevitabil modul în care drona zboară. Dar, având în vedere că dronele sunt deja arma principală pe un câmp de luptă în expansiune, ambele părți au zeci de mii de piloți pregătiți și dispuși să învețe.
Întrebarea care se pune acum este dacă se va pune un accent mai mare asupra dronelor cu fibră optică.
Dmitro estimează că aproximativ o zecime din producția de drone a atelierului constă din drone cu fibră optică, în conformitate cu estimările analiștilor precum Bendett. Săptămâna aceasta, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a discutat despre drone cu comandanții săi militari superiori din statul major al Ucrainei.
„De la începutul acestui an, au apărut peste 20 de noi modele de drone certificate cu sisteme de control cu fibră optică. Unsprezece dintre întreprinderile noastre ucrainene stăpânesc deja producția de astfel de drone", a spus președintele ucrainean, promițând că va crește producția cât mai curând posibil. Spre deosebire de primele zile ale războiului, furnizarea de drone de toate tipurile către armată începe să fie dominată de statul ucrainean, nu de donații.
Cu o săptămână mai devreme, șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a raportat că „77.000 de ținte inamice” au fost atacate și distruse de drone de toate tipurile. În ceea ce privește dronele cu fibră optică în special, generalul a confirmat că Ucraina desfășoară vehicule cu „o rază de ucidere de 20 km”, subliniind cât de mult s-a extins câmpul de luptă dincolo de ideea tradițională de tranșee.
Sâmbătă seara, aproximativ o jumătate de duzină de drone, probabil ucrainene, au lovit o fabrică rusă de fibră optică din Saransk, la aproximativ 400 de mile de graniță. O dronă cu rază lungă a vizat-o din nou a doua zi. Situl Optic Fibre Systems a fost descris de Baza, un canal rus Telegram cu legături către serviciile de securitate, ca fiind singura fabrică de fibră optică din țară, deși nivelul pagubelor cauzate rămâne neclar.
Laolaltă cu proliferarea lor, apar și noi mijloace de combatere a dronelor cu fibră optică. La cel mai elementar nivel, plasele apar în tot mai multe locuri, scopul lor fiind de a prinde în capcană drona și cablurile acesteia.
Ucraina încearcă, de asemenea, să găsească modalități de rupere sau ardere a cablurilor. „Aceasta este întrebarea pe care și-o pune toată lumea, dacă este posibil să distrugem cablul”, spune Fedorenko. „Vă asigur că este foarte puternic, dar lucrăm la asta”.