main logo
6651

Noi reguli venite de la Uniunea Europeană. România, obligată să le respecte

Uniunea Europeană impune implementarea unui nou acord antipoluare, menit să reducă nivelul de microparticule de plastica rezultate în urma fabricării produselor din mase plastice.

Noi reguli venite de la UE. România, obligată să le respecteFoto: realitatea.net

Astfel, a fost anunțat un acord provizoriu asupra unui regulament privind prevenirea eliberării în mediu a peleților de plastic (materii prime industriale utilizate pentru fabricarea produselor din plastic), transmite Știri.md cu referire la realitatea.net.

Noile reguli vor ajuta la îmbunătățirea manipulării peleților de plastic în toate etapele lanțului de aprovizionare, atât pe uscat, cât și pe mare, se arată în comunicatul de pe site-ul Consiliului European.

Microplasticele, inclusiv peletele de plastic, se găsesc peste tot – în oceanele, mările și chiar în alimentele pe care le consumăm. În fiecare an, echivalentul a până la 7.300 de camioane de peleți din plastic sunt eliberate în mediu. UE a făcut un pas important în direcția reducerii poluării cu peleți, prin adoptarea unor măsuri pentru a aborda eliberările in mediu și a asigura o manipulare corectă, inclusiv în transportul maritim.

Care sunt noile reguli?

Conform noilor reguli, prevenirea eliminării peleților de plastic ar fi obiectivul principal pentru operatori și transportatorii din UE și din afara UE. Un cadru clar stabilește obligații pentru cazurile care se concentrează pe operațiunile de curățare. Un set clar de măsuri va fi inclus într-un plan de management al riscului, pregătit de fiecare instalație care manipulează peleți. Astfel de măsuri ar aborda, printre altele, ambalarea, încărcarea și descărcarea, pregătirea personalului, precum și echipamentele necesare.

Pentru a asigura condiții de concurență echitabile între transportatorii din UE și din afara UE și pentru a asigura responsabilitatea și transparența pentru toți transportatorii de peleți din plastic, transportatorii din afara UE vor trebui să desemneze un reprezentant autorizat în UE.

În conformitate cu obiectivele de simplificare pentru companiile mai mici și reflectând abordarea Consiliului, acordul provizoriu realizează un echilibru între un nivel ridicat de protecție a mediului și cerințele pentru companii adaptate dimensiunilor diferite, subliniază comunicatul.

Ce companii intră sun incidența noilor reguli

În acest sens, operatorii care manipulează anual peste 1 500 de tone de pelete de plastic vor trebui să obțină un certificat eliberat de o parte terță independentă. De asemenea, companiile mici care manipulează peste 1.500 de tone pe an vor beneficia de obligații precum certificarea unică, care se va face în 5 ani de la intrarea în vigoare. Companiile care manipulează mai puțin de 1.500 de tone anual și microîntreprinderile vor trebui să emită o autodeclarație de conformitate.

Acordul stabilește și obligații pentru transportul peleților de plastic pe mare

Acordul stabilește și obligații pentru transportul peleților de plastic pe mare (în containere de marfă), inclusiv asigurarea ambalajelor de bună calitate și furnizarea de informații legate de transport și mărfuri, urmând liniile directoare ale Organizației Maritime Internaționale.

Comisia va continua să lucreze la reducerea poluării cu microplastice, inclusiv în contextul punerii în aplicare a legislației existente și viitoare privind produsele și deșeurile și prin conducerea eforturilor globale de a pune capăt poluării cu plastic.

Pe lângă restricțiile privind microplasticele, adoptate la 25 septembrie 2023, normele adoptate de comisie sunt primele instrumente UE special concepute pentru a combate poluarea cu microplastice la sursă și a contribui la obiectivul de reducere a emisiilor de microplastice în mediu cu 30% până în 2030 stabilit de Planul de acțiune pentru poluare zero.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării