main logo
581

Nicolae Ceaus se află în custodia Serviciul de Securitate al Ucrainei

Serviciul de Securitate al Ucrainei neagă informația precum că ieri l-a furat pe judecătorul Nicolae Ceaus, după ce a fost găsit într-un sat din Ucraina.

Nicolae Ceaus se află în custodia Serviciul de Securitate al UcraineiFoto: Reuters

Într-un comunicat de presă emis astăzi, aceștia menționează că Nicolae Ceaus a solicitat să fie chemați anume ofițerii Serviciului, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Ce ține de găsirea lui Chaus, Serviciul a spus că informațiile despre faptul că se află în regiunea Vinnitsa a venit pe linia de asistență a serviciului special. În plus, Ceaus însuși ar fi cerut să fie chemați ofițerii SBU la locul respectiv.

Acum acesta se află în custodia lor și primește asistență medicală necesară.

Fostul judecător Nicolae Ceaus, răpit la Chișinău în luna aprilie, s-ar afla în custodia Serviciului de Securitate al Ucrainei, scrie presa din țara vecină. 

Avocatul lui Ceaus, Rotislav Kraveț, a confirmat că clientul său este transportat la Kiev. Biroul Național Anticorupție din Ucraina a anunțat ieri că reprezentanții Serviciului nu au luat legătura cu aceștia și au cerut ca Ceaus să fie în custodia lor, scrie strana.ua. Tot ieri seara, reprezentanții Biroului s-au deplasat la sediul Serviciului, unde s-ar afla Ceaus. Sursa scrie că „aceștia nu îl pot împărți pe fostul judecător”.

Fostul judecător Nicoale Ceaus ar fi fost găsit într-un sat din Ucraina. Într-o postare publicat pe canalul de Telegram, Index, acesta apare îmbrăcat în șorți într-un birou. 

Potrivit autorului postării, Ceaus „ar fi declarat oamenilor legii pe care i-a întâlnit că a fost răpit de persoane necunoscute”. Solicitat pentru o reacție, avocatul judecătorului, Iulian Balan, a declarat pentru UNIMEDIA că „de trei 3 luni s-a presupus că va apărea într-o astfel de manieră”.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis o anchetă penală cu privire la posibila răpire a lui Ceaus, iar direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina neagă orice implicare a angajaților săi în răpirea acestuia

Mafrko Shevcenko, ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, ar fi fost invitat la Ministerul de Externe, pe 9 aprilie, iar secretarul de stat Dumitru Socola i-ar fi transmis o notă oficială prin care se cerea ridicarea imunității diplomatice a atașatului militar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk, scrie presa din Ucraina.

SIS ar fi implicat în posibila răpire a fostului judecător Nicolae Ceaus. Adrian Lebedinschi, membru al comisiei de anchetă, spune că „au prezentat organelor de urmărire penală informația, iar aceștia cercetează”. De partea cealaltă, SIS neagă implicarea sa în această operațiune, iar documentul intern despre care se vorbește în spațiul public ar fi fals.

14 persoane au fost implicate în răpirea judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Printre acestea sunt și doi moldoveni, care nu au cetățenia țării vecine.

Un document, semnat la 4 mai 2021, cu un număr de înregistrare 12/1717r indică faptul că 29 de persoane, angajate în structurile de stat, au participat la răpirea judecătorului ucrainean de pe teritoriul Republicii Moldova, Nicolae Ceaus. Acesta s-ar afla acum pe teritoriul unei baze militare din Ucraina.

Periodic, Ceaus postează filmulețe pe un canal de telegram în care povestește că nu ar fi fost răpit și se simte bine. „Americanii o salvează pe Sandu. 

Ceaus a apărut. Nu a fost răpit. Pur și simplu i-au pus pistolul la tâmplă”, a comentat deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, care afirmă că răpirea lui Ceaus este o înțelegere dintre președinta Maia Sandu și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării