Netanyahu: Dacă Hamas nu eliberează ostaticii, Israel va reveni la lupte
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți seară că va pune capăt armistițiului în Gaza și că armata israeliană va relua lupta împotriva Hamas dacă gruparea militantă palestiniană nu eliberează ostaticii până sâmbătă la prânz.

În urma ultimatumului lui Netanyahu, Hamas a emis o declarație prin care își reînnoiește angajamentul față de încetarea focului și acuză Israelul că pune în pericol acest armistițiu, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.
Anunțul premierului israelian a venit după ce Netanyahu s-a întâlnit cu câțiva miniștri cheie, între care miniștrii apărării, afacerilor externe și securității naționale, despre care a spus că l-au susținut în totalitate.
După aproape 16 luni de război, Hamas a eliberat treptat ostatici de când a început prima fază a încetării focului, pe 19 ianuarie, dar luni a declarat că nu va mai elibera ostatici și a acuzat Israelul de încălcarea armistițiului.
'Dacă Hamas nu eliberează ostaticii până sâmbătă la prânz - încetarea focului se va încheia, iar IDF (armata israeliană - n.r.) va reveni la lupte intense până când Hamas este în sfârșit înfrântă', a declarat Netanyahu.
Nu a fost imediat clar dacă Netanyahu a vrut să spună că Hamas ar trebui să elibereze toți ostaticii ținuți în Gaza sau doar pe cei trei care se așteaptă să fie eliberați sâmbătă în temeiul încetării focului.
Biroul său nu a răspuns imediat unei cereri Reuters de a solicita comentarii cu privire la observațiile premierului.
Președintele american Donald Trump, un aliat apropiat al Israelului, a declarat anterior că Hamas ar trebui să elibereze toți ostaticii până sâmbătă, amintește Reuters.
Premierul israelian a mai anunțat că a ordonat armatei să comaseze forțe în interiorul și în jurul Gazei, iar armata a transmis la scurt timp că desfășura forțe suplimentare în sudul Israelului și că a mobilizat inclusiv rezerviști.
Un oficial al Hamas a declarat anterior că ostaticii israelieni pot fi eliberați doar dacă încetarea focului este respectată, respingând 'limbajul amenințărilor', după ce Trump a spus că va 'lăsa iadul să izbucnească' dacă ostaticii nu vor fi eliberați.
'Trump trebuie să-și amintească că există un acord care trebuie respectat de ambele părți și aceasta este singura modalitate de a aduce înapoi prizonierii (israelieni)', a declarat pentru Reuters un înalt oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri.
Hamas a acuzat Israelul că a încălcat încetarea focului prin mai multe incidente armate soldate cu morți, precum și prin oprirea unor livrări de ajutoare și prin împiedicarea întoarcerii locuitorilor din Gaza în nordul fâșiei.
Israelul neagă reținerea ajutorului și afirmă că a tras asupra unor oameni care au ignorat avertismentele de a nu se apropia de trupele israeliene.
Până acum, 16 din 33 de ostatici au fost eliberați ca parte a primei etape a acordului de încetare a focului, care va dura 42 de zile. Cinci ostatici thailandezi au fost eliberați separat.
La schimb, Israelul a eliberat sute de prizonieri și deținuți palestinieni, inclusiv deținuți care ispășeau pedepse de închisoare pe viață pentru atacuri letale și alții arestați pe parcursul războiului și reținuți fără a li se aduce acuzații.
Un grup israelian care reprezintă familiile ostaticilor l-a îndemnat pe Netanyahu să respecte acordul de încetare a focului.
'Nu trebuie să mergem înapoi. Nu putem permite ostaticilor să se irosească în captivitate', a transmis forumul pentru ostatici.
În Gaza mai există încă 76 de ostatici, dintre care mai bine de 35 se crede că sunt morți, potrivit presei israeliene.
Gaza, una dintre cele mai dens populate zone din lume, a fost devastată de ofensiva militară a Israelului. Enclava duce lipsă de hrană, apă și adăposturi și are nevoie de miliarde de dolari sub formă de ajutor extern.
Peste 48.000 de palestinieni au fost uciși în război, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, iar aproape toată populația de dinainte de război a Gazei, de 2,3 milioane de oameni, a fost strămutată în interiorul enclavei din cauza conflictului. Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în atacul brutal declanșat de Hamas la 7 octombrie 2023 asupra comunităților din sudul Israelului și aproximativ 250 de oameni au fost răpiți și duși în Gaza ca ostatici, potrivit bilanțurilor israeliene.
Trump a declarat săptămâna trecută că SUA ar trebui să preia Gaza și să mute de acolo peste 2 milioane de rezidenți palestinieni, astfel încât enclava să poată fi dezvoltată și să devină 'Riviera Orientului Mijlociu'. Netanyahu a lăudat planul și a anunțat marți că cabinetul de securitate l-a aprobat. În schimb, planul lui Trump i-a înfuriat pe palestinieni și pe liderii arabi, modificând totodată politica americană care, decenii la rând, a susținut o soluție cu două state în care Israelul și un stat palestinian ar coexista.
Deplasarea forțată a unei populații aflate sub ocupație militară este o crimă de război interzisă de convențiile de la Geneva din 1949, amintește Reuters.
Trump și-a reiterat poziția la întâlnirea sa de marți de la Casa Albă cu regele Iordaniei, Abdallah al II-lea. Astfel, președintele american a declarat că el crede că se va găsi o parcelă de pământ în Iordania, Egipt sau în alt loc unde palestinienii să poată fi relocați.
Egiptul a respins orice propunere de alocare a unor terenuri pentru locuitorii din Gaza, a informat marți Al Qahera News TV, afiliată statului, citând surse egiptene.
Presa de stat nord-coreeană a denunțat miercuri propunerea lui Trump în Gaza și a acuzat Washingtonul de extorcare. 'Lumea fierbe acum ca o oală cu terci din cauza declarației bombă a SUA', a scris agenția KCNA.
Palestinienii se tem de repetarea a ceea ce ei numesc Nakba, sau catastrofa, când sute de mii de palestinieni au fugit sau au fost alungați în timpul războiului din 1948 care a urmat înființării statului Israel. La rândul său, Israelul neagă că palestinienii au fost forțați să plece.
Pentru Iordania, discuțiile lui Trump despre relocare se apropie periculos de mult de coșmarul expulzării în masă a palestinienilor atât din Gaza, cât și din Cisiordania, aducând aminte de o idee promovată de multă vreme de israelieni ultranaționaliști care consideră că Iordania ar putea deveni un cămin alternativ al palestinienilor.
Locuitorii din Gaza intervievați de Reuters au criticat declarațiile lui Trump privind 'dezlănțuirea iadului' în cazul în care toți ostaticii israelieni nu sunt eliberați până sâmbătă la prânz.
'Un iad mai rău decât ceea ce avem deja? Un iad mai rău decât crimele? Distrugerea, toate practicile și crimele împotriva umanității care au avut loc în Fâșia Gaza nu s-au întâmplat nicăieri în lume', a declarat Jomaa Abu Kosh, un palestinian din Rafah, în sudul Gazei, stând în picioare lângă locuințe demolate.