main logo
5661

Moldovenii fără acte sau viză ar putea fi deportați din Marea Britanie

Cetățenii UE și moldovenii care au cetățenia României, cărora li s-a refuzat dreptul de a rămâne în Marea Britanie, ar trebui să părăsească țara de bunăvoie.

Moldovenii fără acte sau viză ar putea fi deportați din Marea BritanieFoto: dumitruciorici.com

Dacă nu fac acest lucru, vor fi expulzați din Regatul Unit, a avertizat un ministru britanic citat de Politico, transmite Știri.md cu referire la voxnews.ro.

Ministrul pentru imigrație, Kevin Foster, a declarat pentru ziarul italian La Repubblica într-un interviu că „cetățenii UE cărora li s-a refuzat statutul de rezident și nu pleacă vor sta ilegal în Regatul Unit”.

„Ne așteptăm ca oamenii să părăsească țara în mod voluntar”, iar în caz contrar, oficialii din domeniul imigrației „vor încerca să le impună plecarea”, a precizat el.

Marea Britanie a acordat în jur de 5,4 milioane de permise de ședere unor cetățeni ai Uniunii Europene. “Pe 31 august 2021, existau aproximativ 400.000 de cereri în așteptarea unui rezultat”, a spus Foster.

„Cei care au avut motive întemeiate să depășească termenul-limită pentru a solicita să rămână în Marea Britanie încă pot aplica”, a adăugat ministrul.

„Avem măsuri pentru a-i proteja pe cei care nu au depus încă solicitarea, dar care ar putea fi în continuare eligibili, ceea ce înseamnă că toată lumea va putea obține statutul pe care îl merită”, a precizat el.

Cu toate acestea, Marea Britanie nu a reușit să umple golurile de pe piața muncii, în special în sectorul transporturilor cu camionul și alimentelor, ceea ce a dus la o penurie de produse pe rafturile supermarketurilor și o criză de combustibil.

Guvernul britanic a anunțat în toamnă că a acordat 5.000 de vize temporare pentru șoferi de camioane și 5.500 pentru angajați în industria cărnii de pui.

Totuși, Foster a negat că există o legătură între criza de angajați și noile reguli de imigrație.

„Nu suntem de acord că sistemul bazat pe puncte este principala cauză a crizei de forță de muncă în Marea Britanie, pentru că putem observa deficiențe similare în întreaga UE, în special în domenii precum industria ospitalității și cea a transportului cu camionul”, a spus el.

Totuși, miniștrii britanici au făcut schimbări ale legislației de după Brexit și au acordat mai ușor vize șoferilor de camion străini, pentru a rezolva criza aprovizionării cu combustibil și alimente ce a avut loc în toamna anului trecut.

Boris Johnson a fost cel care a oferit o soluție rapidă pentru a preveni escaladarea crizei.

Potrivit The Guardian, miniștrii britanici s-au întâlnit în încercarea de a conveni un sistem de vize pe termen scurt care să permită șoferilor de camioane din străinătate să muncească în Marea Britanie.

Se pare că premierul a acceptat compromisul, în urma unor scene de cozi enorme la unele stații de combustibil și a avertismentelor furnizorilor că lipsurile s-ar putea agrava.

Lipsa a 100.000 de șoferi de vehicule grele a afectat, de asemenea, sectorul alimentar și alte industrii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării