main logo
3637

Misterul identității celui de-al doilea om din FSB. Cum s-a dat de gol

Șeful-adjunct al FSB și-a ascuns atât de bine identitatea încât apare pe lista de sancțiuni a unor țări europene cu date personale diferite de cele reale, relatează Kyiv Independent, care, în urma unei ample investigații, i-a dezvăluit identitatea secretă.

Misterul identității celui de-al doilea om din FSB. Cum s-a dat de golImagine simbol

Nu doar numele, ci și înfățișarea lui Serghei Korolev, al doilea în lanțul de comandă al FSB, a fost învăluită într-un secret demn de romanele de spionaj, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.

După invazia rusă în Ucraina, oficialul a fost plasat pe lista de sancțiuni. Autoritățile spaniole chiar au descoperit legături între el și mafia rusă în anii 2000. Totuși, nimeni nu știe cine este cu adevărat.

În primul rând, are un nume comun în Rusia, același, de pildă, cu cel al reputatului savant sovietic din spatele succesului cursei spațiale a URSS.

Korolev nu a fost niciodată intervievat de mass-media și nu are conturi cunoscute pe rețelele sociale. În același timp, puțini știu cum arată - când este menționat în presă, fotografia însoțitoare este a unei persoane, a descoperit investigația Kyiv Independent.

Aceasta nu apare pe site-ul FSB, cum nu apare nici data lui de naștere. Singurele detalii publice sunt faptul că Putin l-a numit în funcție în 2021, are gradul de general și activează în serviciile de securitate din 1979.

Cum s-a răspândit în mass-media o poză falsă

Singura fotografie online a șefului-adjunct al FSB este a unui bărbat tânăr cu o tunsoare scurtă îmbrăcat într-un costum negru.

Aceasta apare până și pe site-ul companiei Rosatom, unde figurează ca membru al consiliului de supraveghere din 2017.

După numirea lui în FSB în 2021, fotografia a fost preluată masiv de presa din Rusia, și apoi de presa internațională. În urma invaziei ruse în Ucraina, poza a fost preluată de Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției, care ține o evidență a persoanelor sancționate din Rusia.

Kyiv Independent l-a căutat pe autorul fotografiei, un anume Boris Yarkov. Acesta este redactor-șef al agenției de știri locale Poviestka Dnia (Ekaterinburg). S-a dovedit că acesta a folosit o imagine ilustrativă pentru a relata știrea despre numirea lui Korolev la Unitatea de Securitate Economică a FSB.

Yarkov a spus că probabil persoana din fotografie este un agent de securitate. Nu și-a putut aminti circumstanțele în care a realizat-o.

Folosind un program de analiză a imaginii, publicația ucraineană a descoperit că cel mai probabil aceasta îl înfățișează pe Artem Kupliennikov, un locuitor al orașului Ekaterinburg.

Un jurnalist l-a contactat, pretinzând că este directorul de comunicații al Rosatom. Kuplennikov a confirmat că este el, pe când lucra la serviciul de securitate al Centrului Elțin, un complex cultural din Ekaterinburg.

Această eroare bizară n-a putut fi corectată, astfel că situația l-a ajutat adevăratul Korolev să păstreze misterul asupra identității sale.

Jurnaliștii de investigație care scriau despre Korolev bănuiau că bărbatul din fotografie nu este el, dar nu aveau altă poză. Chiar dacă jurnaliști ruși aflați în exil i-au dezvăluit afacerile și legăturile infracționale, nu știau de fapt cine este.

Cine este Serghei Korolev

Adevăratul Serghei Korolev apare în mai multe fotografii publicate pe site-ul Comitetului Antiterorist Rus, condus de directorul FSB Alexander Bortnikov . 

Majoritatea fotografiilor nu au legendă și Korolev nu este niciodată menționat în rapoartele despre ședințele comitetului. 

Este dat însă de gol de două fotografii, în care apare un cadru cu numele său complet: Serghei Borisovici Korolev.

A doua sursă ce confirmă identitatea lui apariția lui Korolev este un cont de pe platforma rusă de socializare Odnoklassniki („Colegii de clasă”). Acesta este adminstrat de un fost coleg al lui Serghei Korolev de la Institutul de Frontieră al FSB – fostă școală a KGB. Pagina este activă de cel puțin cinci ani și conține peste o mie de fotografii, majoritatea cu forțele de securitate ruse active în serviciul de frontieră, în diferite momente. Korolev apare în multe dintre ele.

Contul a publicat fotografiile în 2019 și în 2023.

În comentarii, proprietarul contului și presupusul coleg de clasă al lui Korolev a descris parcursul carierei bărbaților din fotografii. Korolev, a scris el, a început în serviciul de grăniceri și a ajuns în conducerea departamentului de securitate economică al FSB.

O altă fotografie în care apare actualul șef adjunct al FSB este alături de fostul ministru rus al apărării, Anatoli Serdiukov, al cărui consilier a fost.

Cel puțin o dată, Korolev a făcut ceva atipic pentru un oficial de top al unei agenții de spionaj: în 2020, a apărut în înregistrarea unei emisiuni populare de comedie TV, KVN.

Bărbatul care în câteva luni avea să fie numit adjunct al șefului FSB s-a așezat în primele rânduri, unde nu avea cum să nu fie surprins de camerele de filmat.

Filmările au avut loc la Ialta, Crimeea, un oraș ucrainean aflat sub ocupație rusă din 2014. Versiunea TV a emisiunii se găsește încă pe YouTube și are peste un milion de vizualizări, Korolev apărând în cadru de mai multe ori pe parcursul înregistrării.

În plus, el apare alături de familia sa - soția sa Marina, fiul Boris și fiica Anastasia.

Misterul datei de naștere

Korolev este sancționat de UE, Elveția, Regatul Unit, Canada, SUA, Noua Zeelandă, Australia și Ucraina ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Dar pentru ca acestea să fie eficiente, se poate presupune că e necesar ca organismele abilitate să poată identifica exact cine este Serghei Korolev și care sunt bunurile sale. În acest scop, data nașterii  este un detaliu important, scrie Kyiv Independent.

La momentul invaziei pe scară largă a Ucrainei, data nașterii sale nu era un secret și nu era pusă sub semnul întrebării.

Ca sa apară apoi, dintr-un motiv necunoscut, în 2022, pe listele de sancțiuni ale UE și Elveției, cu două date de naștere diferite, ambele cu un deceniu mai devreme: 25 iulie 1952, respectiv 9 noiembrie 1952.

De fapt, el s-a născut pe 25 iulie 1962. Informația apare în date rusești scurse privind înregistrarea apartamentului său din Sankt Petersburg.

Într-un răspuns scris, purtătorul de cuvânt al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Peter Stano, a declarat că „nu deține informații despre dificultăți în punerea în aplicare a sancțiunilor” împotriva lui Korolev în statele membre UE.

„Data nașterii este doar unul dintre elementele de identificare”, a spus el, precizând că Consiliul UE are „toate informațiile relevante la dispoziție pentru a identifica cu exactitate persoana sau entitatea care urmează să fie adăugată pe lista celor supuși sancțiunilor”.

Pentru a adăuga la mister, nu doar el, ci și familia sa apare cu nume fictive în bazele de date rusești. De pildă, ei sunt înregistrați la aceeași adresă din  Sankt Petersburg cu prenume diferite.

Erorile din listele de sancțiuni – data de naștere și, în unele cazuri, transliterația greșită – ar putea complica identificarea lui Korolev drept oficial FSB sancționat pentru autoritățile de frontieră, bănci și alte instituții.

„Acest fapt lasă loc de manevră. Sancțiunea e valabilă, dar unele bănci, de exemplu, ar putea să nu recunoască această persoană ca fiind sancționată, mai ales dacă nu există alte date de identificare”, explică Vladislav Vlasiuk, comisarul prezidențial al Ucrainei pentru politica de sancțiuni.

O viață secretă, dar confortabilă. Ce bunuri deține familia Korolev

Nu este limpede dacă și ce conturi, bunuri imobiliare sau alte active deține familia în Europa, dar e cert că au un stil de viață luxos, adesea legat de țările europene.

În timp ce Korolev este probabil o piesă importantă în mașina de război a regimului rus împotriva Occidentului, oficialul FSB pare să fie totodată abonat la educația occidentală. De pildă, și-a trimis copiii să urmeze cursuri la școli scumpe din Marea Britanie și Elveția - dovezile sunt fotografiile publicate chiar de aceste școli, de pildă cu Anastasia Koroleva, care a participat în 2014 la cursuri de engleză la prestigioasa școală Harrow din Londra.

Judecând după site, e vorba de cursuri de vară care durează de la două până la șase săptămâni. Taxa actuală pentru curs variază între 5.000 la 15.000 de lire sterline, în funcție de durată.

Fiica lui Korolev poate fi văzută și în reportajele foto din 2016 și 2018 ale programelor de vară de la American Tassis School din Elveția. Prețul actual al unui program de vară este de 8.000 de franci elvețieni sau 9.420 USD.

Familia lui Korolev se bucură de un stil de viață luxos și în Rusia, părând să dețină o gamă largă de proprietăți și mașini de lux, cea mai mare parte a acestora fiind pe numele  familiei și al asociaților.

Salariul lui Korolev la FSB nu a fost făcut public. Se știe însă că predecesorul său câștiga aproximativ 180.000 de dolari pe an în 2019.

Pe numele rudelor sunt înregistrate însă diverse afaceri. Într-o suburbie a Sankt Petersburg, la mică distanță de locuința soției lui Korolev, se află un hotel balnear. Potrivit registrului imobiliar rusesc, clădirea hotelului este deținută de Shalash, o companie rusă cu mai mulți proprietari, între care sora lui Korolev, Tetiana Koroleva.

O altă companie despre care se presupune că are legătură cu familia lui Korolev este Citadel LLC, cel mai mare producător rus de echipamente de interceptare telefonică. Fondatorii săi sunt clasificați în registrul companiilor din Rusia. Jurnaliștii de investigație ruși independenți de la iStories au susținut că Citadel este legat de Korolev prin presupusul său confident Valeri Bitaev, care este coproprietar al companiei.

De altfel, Citadel depinde de licențele FSB.

Potrivit serviciului rusesc al BBC, Citadel a investit în afacerea fiului lui Korolev, Boris Korolev, o companie de tehnologie numită Bastion.

Fondată în 2018, compania pretinde că este specializată în hacking etic, și anume testând vulnerabilitățile sistemelor informaționale ale altor companii.

În ultimii câțiva ani, s-au întețit rapoartele despre hackeri de stat rusi care vizează persoane și entități din Ucraina și țări occidentale. Multe rapoarte menționează direct agenția din spatele ei, și anume FSB.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării