main logo
3115

Mister total: Pe cine trimit rușii la negocierile cu Ucraina din Turcia

Kremlinul nu a anunțat nici miercuri cine va conduce delegația rusă la negocierile cu Ucraina de la Istanbul. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că nu va face public, deocamdată, componența delegației ruse, însă partea rusă va fi cu siguranță prezentă joi, în așteptarea delegației ucrainene.

Mister total: Pe cine trimit rușii la negocierile cu Ucraina din TurciaFoto: observatornews.ro

Moscova așteaptă să vadă dacă Trump își va schimba într-adevăr programul, a interpretat The Washington Post care a relatat, pe surse, că Rusia va fi reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov și de consilierul prezidențial pentru politică externă, Iuri Ușakov, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că delegația rusă va sosi la Istanbul pe 15 mai pentru negocierile cu Ucraina, însă Kremlinul nu poate dezvălui componența acesteia, întrucât Vladimir Putin nu a dat încă instrucțiuni în acest sens. „Nu, nimic nu s-a schimbat în această privință. Vom face acest lucru (anunța componența delegației) atunci când vom primi o instrucțiune corespunzătoare de la președinte. Până în prezent, nu a existat nicio astfel de instrucțiune", a declarat Peskov. 

Un fost oficial de rang înalt de la Kremlin, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat pentru The Washington Post că Rusia va fi reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov și de consilierul prezidențial pentru politică externă, Iuri Ușakov.

„Discuții directe între Putin și Zelenski sunt puțin probabile. Dacă Putin va veni la Istanbul pentru negocieri depinde acum de Trump și dacă Trump este pregătit să-și asume responsabilitatea pentru comportamentul lui Zelenski", a declarat pentru WP analistul pro-Kremlin Serghei Markov.

Agenția, un site rusesc independent, de ştiri, a relatat marţi, citând surse, că delegația rusă de la Istanbul ar putea fi condusă de consilierul prezidențial Iuri Ușakov și de ministrul de externe Serghei Lavrov și că vizita lui Vladimir Putin nu este, deocamdată, planificată. Ziarul de propagandă pro-Kremlin Komsomolskaya Pravda a scris marţi acelaşi lucru, dar ulterior a şters ştirea.

Analistul Serghei Markov consideră că Putin încă nu a renunțat complet la ideea de a merge la Istanbul, dar că ar face această deplasare, doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții: prezența lui Trump și o garanție din partea acestuia că Zelenski nu va sabota întâlnirea.

Singura întâlnire directă dintre Putin și Zelenski

Singura întâlnire directă dintre Putin și Zelenski a avut loc la Paris, la sfârșitul anului 2019, în cadrul unui summit în format Normandia, mediat de Franța și Germania. Zelenski, proaspăt ales la acea vreme, cu promisiunile că va aduce pace și integritatea teritorială a Ucrainei, încerca să obţină încheierea războiului din estul țării, unde separatiști susținuți de Rusia controlau o parte din teritoriu în urma conflictului izbucnit în 2014.

Cei doi lideri au convenit atunci asupra unui nou armistițiu și asupra unui schimb de prizonieri, dar nu s-au înregistrat progrese reale, întrucât părțile nu au reușit să cadă de acord asupra modului de implementare a acordurilor de la Minsk. Putin vorbeşte şi azi de urmările acelei întâlniri. Acordurile de la Minsk s-au tergiversat ani la rând, iar Moscova continuă să le invoce pentru a acuza Ucraina de lipsă de cooperare, dar, totodată, ele arată și abordarea lentă a Rusiei în materie de negocieri.

În primele luni de după începutul războiului, în 2022, Rusia și Ucraina au purtat negocieri directe, dar discuțiile s-au prăbușit rapid. Un obstacol major în calea negocierilor de joi îl reprezintă pretenţiile ruşilor de a reveni la lista de revendicări din 2022, un document considerat pe scară largă ca fiind echivalentul unei capitulări din partea Ucrainei.

Ce vrea Putin de la negocierile din Turcia

Într-un discurs susținut în weekend, Putin a prezentat viitoarele negocieri din Turcia drept o "relansare" a discuțiilor pe care, în opinia sa, Ucraina le-a întrerupt. El a susținut că Kievul a fost de acord cu o propunere ce includea, printre altele, un drept de veto al Rusiei asupra dimensiunii armatei ucrainene, dar că ulterior Occidentul a intervenit și a abandonat acordul. Ucraina contestă această versiune a evenimentelor.

Consilierul pe probleme externe al lui Putin, Iuri Ușakov, a întărit această versiune, afirmând că proiectul de acord din 2022 ar trebui să stea la baza viitoarelor negocieri.

Oficiali occidentali și analiști ruși au sugerat în ultimele săptămâni că Putin ar putea lua în calcul să renunțe temporar la cererile maximaliste, de a obţine în totalitate cele patru regiuni ucrainene, deşi nu le controlează pe deplin, și s-ar putea mulțumi cu înghețarea conflictului pe linia actuală a frontului, în schimbul unei relaxări parțiale a sancțiunilor și resetării relațiilor cu Statele Unite.

Totuși, majoritatea experților insistă că Putin nu va renunța la obiectivul final de destructurare a statului ucrainean, întrucât Moscova consideră că ar fi ușor de dat vina pe Ucraina pentru încălcarea vreunui armistițiu, ceea ce i-ar permite Kremlinului să continue războiul. „Scopul va rămâne același, dar tacticile s-ar putea schimba", a explicat Tatiana Stanovaia, cercetătoare la Carnegie Eurasia Russia Center.

Ce vrea Zelenski de la negocierile din Turcia

Zelenski a declarat marţi într-un interviu acordat publicației Libération că, dacă se va întâlni joi cu Putin, discuțiile se vor axa pe un armistițiu complet și pe schimbul tuturor prizonierilor. „Dacă mă întâlnesc cu el, ar trebui să obținem o victorie politică, un armistițiu, un schimb complet de prizonieri, sau ceva de acest gen", a declarat el. 

Zelenski a subliniat lipsa de încredere reciprocă între cele două părți: "Rușii nu au încredere în noi, iar noi nu avem încredere în ei". El consideră că doar mediatori externi pot garanta respectarea oricărui acord.

Președintele ucrainean a insistat asupra necesității unei medieri reale și echilibrate, acceptate de ambele părți. El a menționat Statele Unite drept un eventual garant al mecanismului de respectare a încetării focului. Zelenski susține că prezența președintelui american Donald Trump ar putea fi un factor determinant pentru participarea lui Putin la negocieri: "Dacă Putin nu vine, va părea o înfrângere totală pentru el".

Întrebat cât va mai dura acest conflict, liderul ucrainean a afirmat: „Nimeni nu știe cât va dura. Dar nu zece ani. Ucraina nu va rezista(...) Este costisitor pentru toată lumea, nu doar pentru prieteni, ci și pentru dușmani". 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării