main logo
1269

Mii de pelerini au refăcut Drumul Crucii de Vinerea Mare, în Filipine

Milioane de creştini din întreaga lume au participat azi la Procesiuni de Vinerea Mare. În Ierusalim, Oraşul Sfânt, mii de pelerini au refăcut Drumul Crucii, într-un ritual păstrat cu stricteţe de mai bine de 2.000 de ani. Procesiuni impreionante au avut loc şi în Grecia şi Spania.

Mii de pelerini au refăcut Drumul Crucii de Vinerea Mare, în FilipineImagine simbol

În Oraşul Sfânt, Drumul Crucii, acum lung de niciun kilometru, a fost refăcut de credincioşi în rugăciune. Unii au purtat cruci de lemn pentru a aminti că de-a lungul acestui traseu Hristos a fost forţat să poarte crucea pe care a fost mai târziu bătut în cuie, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.

Traseul include 14 opriri, de la pretoriu unde a fost dată sentinţa de condamnare la moarte, până la Golgota, locul unde a fost răstignit. Din cauza războiului dintre Israel şi Hamas, drumul ritualic a fost refăcut anul acesta de mai puţin credincioşi.

În Grecia, Vinerea din Săptămâna Patimilor, poartă numele de Vinerea Sfântă, prin care este marcat unul dintre cele mai solemne momente ale creştinătăţii - cel în care Mântuitorul este coborât de pe cruce şi îngropat. 

„Astăzi este o mare sărbătoare pentru creștinătate și pentru mine personal, pentru că Hristos a fost îngropat, dar cu speranța Învierii, ceea ce înseamnă că noi credem că, dincolo de viața prezentă, există o alta, la un nivel spiritual superior, care trebuie să fie veșnică. Nu știm din experiență, dar credem”.

În Franţa, Catedrala Notre Dame din Paris a găzduit din nou slujba din Vinerea Mare, după 6 ani, în care a fost în renovare după incendiul devastator din 2019. Iar în Spania, procesiuni uriaşe cu care alegorice au avut loc în oraşele mari.

Credincioși, răstigniți pe cruce în Filipine

În Filipine, trei credincioși au fost răstigniți pe cruce într-o reconstituire a crucificării lui Isus Hristos. „Aceasta este a 36-a oară în acest an. M-am rugat ca alegerile noastre să fie pașnice pentru întreaga noastră țară, Filipine. Sper că dezastrele vor fi mai puţine și că nu vom avea parte de ceea ce s-a întâmplat cu alte țări”.

Este ceva unic. E posibil să fie chiar o nebunie. Este foarte dur, nu am mai văzut aşa ceva în viaţa mea, este distractiv, dar nebunesc. Nu știu cum pot purta crucile alea pe căldura asta, apoi își pun cuie în mâini, e pur și simplu. e dincolo de orice aș putea gândi.

Tot în Filipine, unii credincioși se autoflagelează cu biciuri din bambus, în semn de penitență și ispășire a păcatelor. Biserica Catolică descurajează aceste practici şi le transmie enoriaşilor că rugăciunile sunt suficiente pentru a celebra Învierea.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării