Mii de israelieni protestează pentru eliberarea ostaticilor din Gaza
Mii de oameni au ieșit în stradă sâmbătă în Tel Aviv și în alte orașe din Israel, cerând guvernului să acționeze urgent pentru repatrierea ostaticilor rămași în Fâșia Gaza.

Mii de oameni au ieșit sâmbătă în stradă în Tel Aviv și în alte orașe din Israel, cerând guvernului să ia măsuri urgente pentru eliberarea ostaticilor rămași în Fâșia Gaza, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
La protestul central din Tel Aviv, fostul ostatic Eli Sharabi a făcut un apel dur și emoționant către autorități: „Fereastra de oportunitate pentru a-i aduce acasă pe toți cei 50 de ostatici, vii și morți, este deschisă în acest moment și nu va rămâne așa pentru mult timp”, a declarat el, citat de ziarul Haaretz.
Sharabi a fost răpit de Hamas pe 7 octombrie 2023, în timpul atacurilor fără precedent asupra Israelului, și a fost ținut captiv timp de 16 luni. După ce a fost eliberat, la începutul lunii februarie, a aflat că soția și cele două fiice ale sale au fost ucise în timpul atacului. Trupul fratelui său, Yossi, se află în continuare în Gaza.
El a transmis un mesaj dur guvernanților: „Ați fost aleși să serviți acest popor, cu umilință, cu modestie. Aroganța este cea care ne-a adus dezastrul și nu trebuie să ne întoarcem la acest tipar de comportament”.
Discuții blocate la Doha
Conform autorităților israeliene, 50 de persoane răpite pe 7 octombrie sunt încă ținute ostatice în Gaza, dintre care cel puțin 20 ar fi încă în viață.
În prezent, Israelul și Hamas desfășoară negocieri indirecte în capitala Qatarului, Doha, privind un posibil armistițiu de 60 de zile. Acordul ar urma să includă și eliberarea a 10 ostatici vii și returnarea rămășițelor altor câtorva victime.
Totuși, surse apropiate negocierilor au declarat pentru dpa că discuțiile au stagnat. Cele două părți se acuză reciproc pentru lipsa de progres.
Nemulțumirea față de guvernul Netanyahu
Protestatarii au criticat dur guvernul condus de Benjamin Netanyahu, acuzându-l că tergiversează intenționat procesul de eliberare a ostaticilor.
Criticii premierului susțin că acesta ar încerca să-și salveze cariera politică prin amânarea unui eventual acord de încetare a războiului.