Mesajul lui Zelenski înainte de negocieri: Trump trebuie să creadă că Putin minte
Vladimir Zelenski a declarat că speră ca perioada actuală de diplomație frenetică și contexte cu miză mare între Rusia și Ucraina să se încheie odată cu înțelegerea lui Donald Trump că Vladimir Putin este adevăratul obstacol în calea unui acord de pace, potrivit The Guardian.

„Trump trebuie să creadă că Putin chiar minte. Iar noi ar trebui să ne facem partea. Să abordăm această problemă cu înțelepciune, pentru a arăta că nu noi încetinim procesul”, a declarat Zelenski, vorbind cu un mic grup de jurnaliști, inclusiv The Guardian, în biroul său din cadrul administrației prezidențiale din Kiev, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
Zelenski a declarat că va călători în Turcia, joi, indiferent dacă Putin va veni sau nu la discuții.
Zelenski a declarat că a aranjat o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, la Ankara, dar că ar fi pregătit să zboare la Istanbul în orice moment dacă liderul rus ar apărea. „Dacă Putin nu sosește și se joacă, este punctul decisiv că nu vrea să pună capăt războiului”, a declarat el marți.
Anterior, după ce Putin a folosit un discurs neașteptat la Kremlin târziu în noapte pentru a solicita negocieri directe Rusia-Ucraina la Istanbul, Zelenski a răspuns spunând că îl va aștepta personal pe liderul rus în Turcia joi.
Trump, aflat într-o vizită în Arabia Saudită, a părut să lanseze ideea unei întâlniri tripartite cu Putin și Zelenski, declarând luni: „Mă gândeam să zbor acolo”.
Zelenski a spus că speră că Trump se va întâlni cu el într-adevăr în Turcia. „Dacă Trump va călători, îl va împinge și pe Putin să călătorească”, a spus el. „Trump poate ajuta cu adevărat. Este vorba despre o situație în care prezența SUA poate oferi garanții importante.”
Emisarul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a sugerat și el posibilitatea unui summit tripartit. „Ar putea fi o întâlnire cu adevărat grozavă... Sperăm că va veni și președintele Putin, iar apoi va fi prezent și președintele Trump”, a declarat el pentru Fox News. Kellogg, precum și secretarul de Stat american, Marco Rubio, și trimisul Steve Witkoff, sunt, de asemenea, așteptați în Turcia.
Cu toate acestea, există puține semne că Putin este pregătit să călătorească. Deși nu a exclus în mod direct această posibilitate, comentariile Kremlinului sugerează că Rusia va trimite în schimb o echipă de negociatori de nivel inferior la Istanbul.
„Delegația noastră va fi acolo și va aștepta partea ucraineană”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, marți seară. Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a declarat că Rusia dorește să folosească orice discuții pentru a aborda „cauzele profunde” ale conflictului așa cum le vede Moscova, inclusiv „denazificarea” Ucrainei și încorporarea oficială în Rusia a teritoriilor anexate – ceea ce sugerează că retorica celor două părți este încă foarte diferită.
Zelenski a spus că, în opinia sa, fără un armistițiu convenit de lideri, nu are rost să se înceapă discuții la nivel inferior.
„Vreau să înțelegeți de ce m-aș întâlni cu Putin. Nu vom putea fi de acord asupra tuturor lucrurilor acum. Este imposibil. Avem abordări diferite asupra vieții, viziuni diferite asupra lumii. Dar trebuie să găsim cumva o modalitate de a pune capăt războiului”, a spus el. Dacă el și Putin ar putea conveni asupra unui armistițiu, a spus Zelenski, atunci grupurile de nivel inferior s-ar putea întâlni pentru a începe să stabilească detaliile următorilor pași.
El a făcut referire la discuțiile anterioare din Arabia Saudită, când americanii au acționat ca intermediari între delegațiile rusă și ucraineană și nu s-a putut ajunge la un acord privind un armistițiu complet și durabil. „Fără semnale din partea liderilor sau o întâlnire a liderilor, acest format nu funcționează”, a spus el.
Totuși, când a fost presat, a refuzat să excludă trimiterea unei delegații de nivel inferior la Istanbul pentru discuții. „Nu știu. Sunt sincer. Poate americanii, poate cineva va dori cu adevărat să lanseze din nou acest format. Nu știu”, a spus el.
Schimburile diplomatice au început sâmbătă cu o vizită la Kiev a liderilor Marii Britanii, Franței, Germaniei și Poloniei, programată simbolic să aibă loc la doar o zi după o paradă militară la Moscova, care a marcat 80 de ani de la victoria sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial. După ce au vorbit cu Trump la telefon, cei patru lideri europeni i-au transmis lui Putin un ultimatum, prin care acesta ar trebui să semneze un armistițiu de 30 de zile până luni, altfel riscând să se confrunte cu noi sancțiuni. Putin a respins ultimatumul.