main logo
805

Medicii din România, la limita supraviețuirii în 2018

Nici 2018 nu a fost un an ușor pentru medicii de familie. Ba chiar, multe voci spun că a fost unul la limita supraviețuirii și că este tot mai greu cu fiecare an ce trece.

Medicii din România, la limita supraviețuirii în 2018

Medicii de familie sunt de părere că nici acum, la finalul acestui an, încă nu se înțelege care este locul pe care trebuie să îl ocupe asistența medicală primară în sistemul de sănătate, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Medicul de familie este singurul medic la care pacientul are acces neîngrădit și soluția pentru un sistem din ce în ce mai văduvit de o buna parte dintre specialiștii săi.

Reprezentanții medicilor de familie spun că nu s-a înțeles că activitatea medicală din cabinet nu trebuie să fie copleșită de cea administrativă. Nu s-a înțeles necesitatea de a se modifica protocoalele terapeutice pentru a permite pacienților accesul la medicația uzuală și nici nevoia de a se îmbunătății sistemele informatice în ața fel încât să se poată reduce birocrația care pur și simplu îi copleșește pe doctori și îi afectează în egală măsură și pe pacienți.  

“De un an și ceva încercăm să rezolvăm câteva lucruri care nu costă bani, respectiv protocoalele terapeutice. Nu costă niciun ban pentru sistemul medical să schimbăm protocoalele în așa fel încât să fie mai facil pacienților. Este o activitate doar în favoarea pacientului și totuși nu s-a rezolvat. De altfel, sunt foarte multe activități ale noastre care nu solicită cheltuieli pentru sistem, ci din contra, înseamnă o eficientizare a cheltuielilor în sistem și totuși nu s-au rezolvat. Dar pentru că sunt o veșnică optimistă, sper că lucrurile vor fi rezolvate până la urmă și că se va înțelege care ne este locul și că medicul de familie este în centrul sistemului medical împreună cu pacientul său, că încercăm să coordonăm sănătatea pacienților noștri și să oferim în orice colț de țară, oricărui pacient indiferent că este vorba de un sugar, de un adult sau de un longeviv, o speranță la sănătate și la o calitate mai bună a vieții”, a declarat pentru Formare Medicala doctorul Rodica Tanasescu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

Sigur, este știut faptul că multi medici și cadre medicale din România au acum salarii mai bune. Totuși, nu toți trăiesc și mai bine, ci din contra.

„În ceea ce privește partea financiară se afirmă peste tot că medicii au un venit mai bun în Romania, ceea ce este adevărat pentru o parte, dar nu este adevărat pentru un sfert din medicii țării care sunt medici de familie, cât și pentru o parte dintre colegii care lucrează în ambulatoriul de specialitate. Pentru toți medicii de familie, din păcate există această nemulțumire a lipsei de înțelegere a decidenților că medicul de familie este tot parte a sistemului public de sănătate, că sistemul public de sănătate se bazează în primul rând pe asistența primară care este ușor accesibilă oamenilor și că suntem tratați în continuare ca un fel de struțo-cămile. Ca și cabinete private atunci când decidentului îi convine și ca medici din sistemul public cu obligațiile sistemului public atunci când acestuia îi convine. Din păcate, aceste decizii sunt în detrimentul pacientului și în detrimentul atractivității specialității de medicina familiei, pentru că indiferent de câte posturi s-ar scoate la concursul de rezidențiat și indiferent de numărul medicilor ce se vor forma în România, aceștia nu vor accepta să lucreze aici și vor pleca, pentru că medicina de familie, care este o specialitate frumoasă, vocațională, nu este atractivă în acest moment din punct de vedere a practicării în România”, a mai precizat Tanasescu pentru FormareMedicala.

Potrivit SNMF, medicii de familie din România au avut în 2018 un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, în condițiile în care colegii din unitățile sanitare de stat au beneficiat de finanțări (salarii și bugete) mărite cu până la 100%.

„Startul discuțiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF îl consideră eșuat. În previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creștere de sub 5 procente față de anul trecut”, se arată în cel mai recent comunicat remis de Societatea Naționala de Medicina Familiei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării