main logo
1342

Măștile devin obligatorii în spațiile închise: Recomandările medicilor

Odată ce vom ieși din starea de urgență, purtarea măștilor de protecție este obligatorie pentru fiecare dintre noi în spațiile închise. Este foarte important să le folosim corect şi să alegem variantele care ne protejează eficient.

Măștile devin obligatorii în spațiile închise: Recomandările medicilorFoto: știri.md

Sunt multe orferte iar prețurile au crescut foarte mult, sunt şi de zece ori mai mari decât înainte de pandemie, transmite Știri.md cu referire la Tvr.ro.

Masca este obligatorie inclusiv pentru cei care suferă de astm sau sunt alergici. Medicii au sfaturi care să îi ajute.

O singură greșeală și masca de protecție nu doar că nu ne protejează de nou coronavirus, ci ne crește riscul de îmbolnăvire.

Înainte să ne punem masca, ne spălam pe mâini sau folosim soluție dezinfectantă. O folosim cu partea închisă spre exterior, avem grijă să să ne acopere atât nasul cât și gura și întotdeauna să fie sub bărbie. Iar banda metalica de sub material să se muleze perfect pe nas astfel încât să nu existe spațiu între față și mască.

O mască medicinală nu trebuie purtată mai mult de patru ore consecutiv. Şi e bine să fie schimbată cât mai repede atunci când se umezeşte. Și aici trebuie să avem grijă cum procedăm.

Atunci când vrem să ne scoatem masca pe care, atenție!, o vom arunca la gunoi, nu o refolosim dacă este de unică folosință, trebuie să o apucăm de benzile elastice, nu atingem partea din față și o aruncăm la coșul de gunoi, ideal ar fi într-o pungă de platisc. Dacă am ajuns acasă, sub nicio formă nu o punem pe alte suprafețe care ar putea fi cu ușurință contaminate.

Mulți oameni vor simți un ușor disconfort la purtarea măștii, mai ales când este cald. Iar cei care suferă de astm, sunt alergici sau au probleme ale pielii pot avea simptome mai grave. Medicii au recomandări speciale pentru ei.

În jurul măștilor de protecție s-a dezvoltat acum o adevărată industrie. Cei care ajung în ceea mai mare piață agroalimentară din Sibiu le pot cumpără dintr-un automat cu produse diverse şi preţuri care pornesc de la 3 lei şi 50 de bani. Cine intră în piaţă fără mască riscă să fie amendat.

„Sunt primele măsuri de relaxare, pe care le-aş numi măsuri de echilibrare. Va fi pentru prima dată când vom fi foarte mulţi pe străzi şi e clar că riscul de transmitere e mare. Dacă nu respectăm regulile de igienă, dacă nu purtăm masca sau n-o purtăm corect, dacă nu există distanţare socială sau dacă nu evităm gesturile sociale, există riscul de a creşte destul de mult numărul de îmbolnăviri, de a apărea noi focare. Asta înseamnă că la 1 iunie în loc să avem alte măsuri de relaxare, vom avea măsuri în sens invers”, avertizează medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș din Capitală.

Măştile de protecţie se găsesc deja în foarte multe magazine la diverse calităţi şi preţuri. Cele mai eficiente sunt cele care asigură protecţie de 99 la sută, FFPT 3, care pot costa şi 200 de lei bucata.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării