main logo
44712

Mărturiile moldovenilor care trăiesc coșmarul incendiilor din sudul Turciei

Unii moldoveni, stabiliți în Turcia sau care se află temporar acolo, trăiesc pe pielea lor coșmarul incendiilor din sudul țării.

Mărturiile moldovenilor care trăiesc coșmarul incendiilor din Turcia

Unii stau închiși în case, speriați de consecințe, chiar dacă nu au interdicție, iar alții, care muncesc pe timp de vară, se deplasează liber, cu speranța că lupta cu flăcările va înceta rapid, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

O conațională, stabilită în Manavgat, spune că incendiile nu au încetat până la această oră.

„Focul este foarte aproape de casa noastră. Chiar lângă fâșiile arse, dar pompierii non-stop lucrează. Cu vecinii constant udăm copacii din jurul casei cu furtunurile”, a spus o femeie.

O moldoveancă ne-a mărturisit că în zona este foarte periculos.

„E foarte aproape de noi. E foarte periculos să ieșim, peste tot este fum. Avioanele și elicopterele nu reușesc să stingă flăcările. Sting într-o zonă, iar în alta deja este răspândit. Unii dintre vecinii mei ies din casă, nu avem interdicție să ieșim din case, dar mai bine să stăm în interior pentru securitatea noastră”, a spus aceasta.

Un alt conațional, care a trecut prin zonă, spune că pompierii lupta cu flăcările constant.

„Unii spun de la scurt circuit, alții de la gunoiște, alții țigară, dar nu contează asta.. s-a răspândit, rapid, au ars pădurile, animalele au avut mult de suferit.

Totul s-a produs într-o clipă, a început pe la orele 10-11, am trecut pe acolo”, a povestit tânărul, care la moment muncește în calitate de ghid.

„Sunt 20 de helicoptere, 2 avioane, se îndepărtează incendiul de litoral, îl localizează, îl îndreaptă spre munți, păcat de animale și vegetație. Fumul se vede din toate colțurile Antalyei, 300 km de litoral și munte. La moment e sub nori de fum, dar nu e pericol”, a mai adăugat tânărul.

Trei persoane au murit în urma unui incendiu forestier masiv care continua să ardă și astăzi, pentru a doua zi consecutiv, în sudul Turciei, aproape de stațiunile turistice.

Flăcările astăzi au ajuns în apropierea hotelurilor din Marmaris și, potrivit presei locale, acestea au fost evacuate, în timp ce pompierii au intervenit în forță pentru a ține sub control incendiul masiv.

Autorităţile centrale din Turcia au intervenit pentru a salva persoanele aflate în pericol şi pentru a stinge focarul, potrivit Reuters.

Peste 100 de persoane au necesitat evacuare, îngrijiri medicale sau au fost afectate de pagube materiale cauzate de incendiu.

Vremea caniculară şi vântul puternic au făcut ca flăcările să se răspândească pe teritoriul oraşului Manavgat, situat la o distanţă de 75 de kilometri est de staţiunea Antalya, precum şi în satele din apropiere.

Mai multe zone rezidenţiale au fost evacuate miercuri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării