main logo
1598

Mărturii cutremurătoare despre tortura din temnițele rusești: 695 metode, identificate

Civilii arestați ilegal și prizonierii de război ucraineni sunt torturați sistematic în temnițele Kremlinului, potrivit unei investigații jurnalistice efectuate de Forbidden Stories în colaborare cu mai multe publicații internaționale, printre care The Guardian, care prezintă cazuri cutremurătoare și cum funcționează acest sistem.

Mărturii despre tortura din temnițele rusești: 695 metode, identificateImagine simbol

La câteva săptămâni după ce a fost reținută în timp ce încerca să părăsească o parte a Ucrainei ocupate de invadatorii ruși în ianuarie 2023, Elizaveta Șîlîk a fost supusă testului poligraf. În timp ce interogatorii îi atașau firele așa-numitului „detector de minciuni”, a amenințau pe un ton calm ce riscă dacă pică testul: „Vei merge într-un loc în care vei regreta că te-ai născut”. Acel loc, avea să afle mai târziu, se numea SIZO Nr. 2, un centru de arest preventiv din orașul Taganrog, în sudul Rusiei, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

16.000 de civili ucraineni, arestați ilegal 

Comisarul pentru drepturile omului din Rada Supremă a Ucrainei, Dmîtro Lubîneț, spune că 16.000 de civili ucraineni au fost arestați ilegal și transferați în locații necunoscute până în aprilie 2024. Forbidden Stories a identificat 29 de temnițe, dintre care 11 în teritoriile ucrainene ocupate și 18 în Rusia, unele dintre ele situate la 1.000 de kilometri de granița cu Ucraina. 

Aceste temnițe pot fi îndesate cu până la 18.000 de deținuți, iar majoritatea civililor sunt ținuți acolo luni sau ani fără a fi acuzați oficial. „Este o situație absurdă. Chiar și pe vremea lui Stalin se formulau acuzații. Toate aceste (temnițe – n.r.) funcționează în afara cadrului juridic”, denunță Vladimir Jbankov, care ajută familiile să-și caute rudele dispărute.

695 de forme de tortură identificate 

Autorii investigației jurnalistice au identificat 695 de forme de tortură aplicate în Rusia lui Putin, printre care șocuri electrice, simularea înecului, simularea de execuții, lovituri cu ciocanul, bătăi repetate în aceeași parte a corpului, înfometarea și presiuni pentru sinucidere.

Centrul de detenție din Taganrog este descris drept „cel mai întunecat” loc de pe Pământ, unde violența începe încă din momentul sosirii deținutului. Primii prizonieri ucraineni au fost trimiși acolo în aprilie 2022, încătușați și legați la ochi la bordul unor camioane militare inscripționate cu litera „Z”, un simbol al invaziei ruse în Ucraina. Odată ajunși, deținuții sunt supuși unei proceduri de „primire”, în care gardienii îi lovesc cu pumnii, picioarele și bastoane de cauciuc.

 „Acesta este un ritual sacru pentru ei. Legat la ochi, încătușat și cu capul aplecat, ți se ordonă să mergi în timp ce ești lovit de toții «câinii» care stau acolo”, mărturisește Volodîmîr Labuzov, medicul-șef al unei brigăzi maritime ucrainene, care a fost transferat la Taganrog în aprilie 2022. O masă tipică la Taganrog constă din aproximativ patru linguri și jumătate de mâncare, spun foști deținuți. Unii nu mănâncă totul și își păstrează din rație pentru masa de seară, ca să poată dormi cât de cât normal, dacă este cazul.

După „primire”, violențele continuă cu obișnuitele bătăi din timpul perchezițiilor, de cel puțin două ori pe zi în celule, dar cel mai grav în timpul interogatoriilor. Două clădiri au fost identificate ca fiind principalele locuri de tortură în temnița din Taganrog. Foștii deținuți și-au amintit că au auzit țipete venind din acele zone. 

Torturați pentru mărturisiri false

Serhii Taraniuk, un fost soldat ucrainean care a trecut prin infernul de la Taganrog, își aduce aminte că a fost adesea interogat într-o cameră mobilată doar cu un scaun și o masă. „Intri, ești aruncat imediat pe podea, după care ești bătut și tăiat… Apoi, când ești gata să le spui ceva, ei îți zic să te așezi”, descrie el. 

Taraniuk menționează că a fost forțat să facă o mărturisire mincinoasă. Toți prizonierii ucraineni care au trecut pe la Taganrog au raportat torturi îngrozitoare și continue, aplicate inclusiv civililor și femeilor. Elizaveta Șîlîk a fost bătută cu bastoane de cauciuc pe tot corpul, supusă la șocuri electrice, amenințată cu violul și atacată cu câini. 

Oleksandr Maksîmciuk, un prizonier de război care a petrecut 21 de luni în Taganrog în două perioade separate, a îndurat bătăi repetate, șocuri electrice, simulări de sufocare și o metodă în care gardienii înfășoară pe prizonieri din cap până în picioare cu bandă adezivă și apoi „îi folosesc ca mobilier uman”.

„Să-i dăm un telefon lui Putin” 

Șîlîk își amintește de o cameră cu un scaun electric: „Am fost pusă de două ori pe scaunul electric”. Ea afirmă că a auzit de la torționari că trebuie să mențină timpul de electrocutare la mai puțin de două ore, pentru a evita uciderea deținuților, deoarece decesele însemnau mai multe documente de făcut. 

O altă cameră de tortură este folosită pentru aplicarea metodei numite „să-i dăm un telefon lui Putin”. Metoda implică aplicarea de şocuri electrice la nivelul părţilor sensibile ale corpului, cum ar fi organele genitale. Numele procedurii provine de la telefonul militar de teren modificat, TA-57, cu care sunt aplicate şocurile. Labuzov a fost torturat în mod repetat ca să mărturisească că a mutilat soldații ruși. 

„În timpul unui interogatoriu, anchetatorul mi-a cerut să-mi precizez rangul și poziția. Dar nici măcar nu a ascultat cine sunt… Am fost lovit imediat la cap cu un ciocan de lemn”, spune el. Cu altă ocazie, își amintește Labuzov, torționarii i-au ars palmele cu bricheta. 

Jurnalista Viktoria Roșchina, ucisă la Taganrog 

Alții au relatat despre presiuni psihologice care au inclus metode de îndoctrinare forțată, prin recitări de poezii patriotice rusești și amenințări fizice și sexuale repetate. Celulele erau supraaglomerate, cu opt bărbați înghesuiți într-un spațiu construit pentru a găzdui jumătate din acest număr. Labuzov spune că toate celulele în care a fost închis aveau „un portret cu Putin”. Cel puțin alți 15 ucraineni au fost uciși oficial la Taganrog, printre care și jurnalista Viktoria Roșchina, al cărei cadavru a fost returnat fără unele organe interne. 

Torționarii provin din FSB 

Toate aceste metode de tortură sunt aplicate de ofițeri din Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB), care sunt ajutați de unități speciale din sistemul penitenciar rus. Potrivit unor surse citate de Gulagu.net, decizia cu privire la aplicarea torturii pentru a obține informații sau mărturisiri false a fost decisă în primele săptămâni ale invaziei ruse la scară largă în Ucraina. 

Ofițerii nu poartă camere corporale și nu înregistrează video actele de tortură, pentru a nu fi identificați și a se feri de eventuale răspunderi penale mai târziu. De asemenea, nu își folosesc niciodată identitatea reală, ci numai nume de cod, printre care „Lupul”, „Șamanul” sau „Moartea”. Cu toții se ascund după cagule și nu se află mai mult de o lună într-o singură locație, pentru a nu stabili eventuale contacte cu deținuții. 

Tortura, parte a politicii și a aparatului de război din Rusia 

„Taganrog funcționează ca o amenințare acum. Dacă le spui: «Te vom trimite la Taganrog», mulți oameni vor semna orice le ceri”, explică o sursă din aparatul judiciar din Rusia.

 „Pentru mine este clar că tortura face parte din politica și aparatul de război din Rusia. (…) Este aplicată în toate regiunile ocupate de Federația Rusă, în toate tipurile de centre de detenție. Acest nivel de organizare poate fi aprobat doar la cele mai înalte niveluri”, conchide raportorul special al ONU pentru tortură, Alice Edwards.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării